zahrada v centru města (4)

Budování balkonové zahrady

Pokud žijete ve městě a máte k dispozici balkon či terasu, dnešní článek je přímo pro Vás.
Pokud žijete ve městě a máte k dispozici balkon či terasu, dnešní článek je přímo pro Vás. Podíváme se na několik tipů, jak a co na našem balkoně můžeme vykouzlit.
 

Věci, na které se zaměřit při budování balkonové zahrady:

 
Světová strana, na kterou se balkon orientuje

Proč se tím zabývat? Světové straně musíme přizpůsobit výběr rostlin. Jelikož na každou stranu svítí slunce více či méně nebo jinak intenzivně, je velice důležité si dopředu zjistit, jak se bude rostlinám dařit právě u Vás.

SEVER – na severní stranu volíme rostliny, které zvládnou stinné podmínky. Tím mohou být například: břečťan, begónie, sasanky, hluchavky, streptocarpus kirkii,..

VÝCHOD – na této straně můžete pěstovat teoreticky všechny rostlinky. Musíte jen počítat s tím, že rostliny, které milují hodně světla nebudou růst a kvést nejlépe, jak dokážou. Nebudou na této straně trpět, ale neukáží se vám ve své plné kráse.
Zkuste sem umístit například: afrikány, pelargonie, bylinky, drobnější zelenina,..

JIH – Rostliny milující hodně světla Vám poděkují, pokud jim dopřejete místo umístěné na jižní stranu. Zde máte opravdu spoustu možností, jaké druhy rostlin pořídit. Dařit se bude skvěle například: rozmarýnu, tymiánu, bazalce,mátě, zelenině a ovoci,… Také klasickým letničkám a nejrůznějším druhům růží.

ZÁPAD – I sem dopadá několik hodin slunce, především to odpolední a zapadající slunce. Na této straně se bude dařit rostlinám, které mají rády slunce, ale nepotřebují ho tak moc intenzivně a dlouhodobě. Můžete sem umístit stejné rostliny jako na jižní stranu, jen musíte počítat s tím, že se možná neukáží v té pravé kráse, budou kvést a růst o něco méně. Můžete sem umístit: hortenzie, angrešt, meduňka, bazalka, lesní jahody

 
Umístění rostlin do prostoru
Na malém prostoru, jako je terasa či balkon je velmi důležité promyslet, jak efektivně umístit co nejvíce rostlin, ale zároveň nechat prostor vzdušný a prostorný.
V tom nám mohou pomoci různé druhy květináčů. Nabízí se kombinace závěsných květináčů, vyvýšených květináčů, truhlíků, či různě vysokých květináčů. Kombinací několika verzí získáme možnost umístit rostliny do různých výšek a tím také možnost ušetřit nějaké to místo.
 
Sezení na balkoně

Při výběru relevantního sezení nás hodně omezuje velikost prostoru, který máme. Byla by však velká škoda, kdybychom se připravili o možnost nahřívání se a kochání se svou krásnou zahradou. Dnes se na trhu vyskytuje několik možností i velikostí zahradního nábytku. My doporučujeme ratanový set s kulatým stolkem z naší nabídky nebo pohodlnou lavici s úložným prostorem.
Můžete však vsadit i na nábytek z palet, který je poslední roky také velmi oblíbený.

Kombinace rostlin vede k přirozenosti

Poslední rada dnešního článku je kombinovat rostliny. Pomůže to Vaší malé zahrádce vzbudit dojem přirozenosti a harmonie. Kombinovat můžete například rostliny z našich typů, nebo vybrat jiné druhy rostlin. Základem je kombinovat letničky, dřeviny, trvalky, bylinky a popřípadě i zeleninu.

Letničky – bakopa, osteospermum, kosmatec
Dřeviny – cypřišek, citrusy, fíkovník
Trvalky – bohyšky, netřesky, rozchodníky
Bylinky – šalvěj, tymián, bazalka
Zelenina – rajčata, papriky, brambory, chilli papriky
Ovoce – jahody, angrešt, malinovník, rybíz

Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.