Pokud milujete štrúdl a jeho lahodnou náplň, tento recept si určitě oblíbíte. Jednoduchá příprava, skvělá chuť a perfektní zahřátí pro chladnější dny. Opečená jablka se skořicí, doplněná křupavou drobenkou      z ořechů, se stanou Vaší novou oblibou!

Doba přípravy: 10 minut
Doba pečení: 15 minut
Porce: 2

Suroviny

20 g loupaných mandlí
20 g kešu ořechů
30 g másla
500 g jablek
1 lžička mleté skořice

Postup

Ořechy nasekejte nahrubo nebo rozmixujte na hrubší drobenku. Smíchejte je s 10 g rozpuštěného másla a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečete v troubě předehřáté na 160 °C přibližně 12-15 minut dozlatova, průběžně promíchejte. Nechte drobenku vychladnout, aby zpevnila       a byla křupavější. Mezitím oloupejte jablka, zbavte je jadřinců a nakrájejte na kostky. V pánvi rozehřejte zbylých 20 g másla a opečte jablka dozlatova. Přidejte skořici, promíchejte a ještě chvilku povařte. Podávejte horká jablka posypaná křupavou drobenkou. Lze doplnit zakysanou smetanou, mascarpone, kokosovou šlehačkou nebo přírodním jogurtem.

Tipy a variace

Pro větší křupavost můžete přidat mandlové lupínky. Pokud chcete sladší drobenku, smíchejte ořechy se sladidlem dle Vašich preferencí. Zbytky jablek lze využít na přípravu horkého nápoje. Sladká jablka lze dochutit trochou citronové šťávy. Skořici lze kombinovat s hřebíčkem nebo badyánem pro intenzivnější chuť. Pokud jablka nejsou dostatečně měkká, lze část rozmixovat s trochou vody a vrátit zpět do pánve. Pro nižší obsah sacharidů lze část jablek nahradit cuketou. Zakysanou smetanu nebo mascarpone lze ochutit vanilkovým extraktem a sladidlem podle chuti.

Tento jednoduchý dezert je skvělou volbou pro rychlou snídani či sladkou tečku po jídle. Užijte si kombinaci teplých jablek, voňavé skořice a lahodné ořechové drobenky.