tiramisu

JAHODOVÉ TIRAMISU

Zamilované jahodové tiramisu je perfektní dezert, který potěší nejen na Valentýna. Domácí příprava zaručuje, že bude plné chuti, vůně a hlavně lásky. Jahodová varianta klasického italského tiramisu přidává svěží nádech a je ideální pro každou speciální příležitost.

Ingredience

Jahodový sirup:

Jahody: 300 g
Krupicový cukr: 20 g
Citronová šťáva: 20 ml
Voda: 150 ml

Krém:
Žloutky: 4 ks
Moučkový cukr: 80 g
Mascarpone: 400 g
Smetana ke šlehání: 200 ml

Na dokončení:
Italské piškoty: 40 ks
Jahody: 200 g
Lyofilizované jahody: 20 g

Postup přípravy
Příprava jahodového sirupu:
Omyté a nakrájené jahody vložte do rendlíku, přidejte cukr, citronovou šťávu a vodu. Směs vařte přibližně 10 minut, dokud jahody nezměknou. Poté je rozmixujte dohladka a nechte vychladnout.

Příprava krému:
Žloutky zahřívejte ve vodní lázni. Vložte je do mísy nad hrnec s vařící vodou, přidejte cukr a šlehejte ručním mixérem, dokud nevznikne nadýchaná pěna (asi 10 minut, při teplotě 60 °C). Do vyšlehaných žloutků přidejte mascarpone a promíchejte mixérem do hladkého krému. Smetanu ke šlehání vyšlehejte dotuha a opatrně ji zapracujte do krému.

Skládání tiramisu:
Na dno formy naneste třetinu krému a rovnoměrně rozetřete. Polovinu piškotů namáčejte jednotlivě      v jahodovém sirupu a pokládejte na krém. Přikryjte další třetinou krému a proces opakujte s druhou vrstvou piškotů. Nakonec rozetřete zbylý krém na povrch.

Dekorace:
Lyofilizované jahody rozmixujte na jemný prášek a poprašte jím povrch tiramisu. Čerstvé jahody nakrájejte na plátky a vytvarujte z nich srdíčka (vyříznutím véčka na širší straně). Jahody naaranžujte    na tiramisu.

Nechte zatuhnout:
Dezert uložte do lednice alespoň na několik hodin, ideálně přes noc, aby se chutě krásně propojily.

Servírování:
Před podáváním se ujistěte, že tiramisu je dokonale vychlazené. Jeho jemná chuť a jahodová svěžest udělají radost každému, koho máte rádi!