the-man-master-plasters-the-wall-makes-repairs-in-2021-12-22-18-52-22-utc

Jak a čím opravit omítky před malováním

Chystáte se po zimě na výmalbu bytu? Nebydlíte-li zrovna v novostavbě, může se stát, že zdi ve vašem domě či bytě budou obsahovat nerovnosti, praskliny, díry po hmoždinkách či hřebících nebo například odlupující se předchozí nátěr. Pokud byste se rozhodli tyto nerovnosti jednoduše přetřít, byly by tyto nedostatky vidět, a pak byste se je pokoušeli zakrýt již marně. A proto máte na výběr dvě možnosti.

Stará škola

Dědečkové a možná tatínkové by vám poradili, abyste to zasádrovali. Můžete koupit sádru, rozmíchat s vodou a pomocí špachtle nerovnosti vyplnit. Jenže i stará dobrá sádra má svá úskalí. Musíte jí rozmíchat ve správném poměru a pracovat opravdu rychle. Proč? Protože sádra rychle tvrdne. Než stihnete oběhat celý byt, máte v kyblíku místo tekuté sádry kousky.

Dalším problémem je, že to se sádrou musíte umět, jinak to nebude vypadat dobře. Pokud se vám podaří díry a spáry zasádrovat, po uschnutí můžete povrch ještě vyrovnat brusným papírem dohladka.

Pozor na odlupující se nátěr a omítku!

Pokud máte v bytě na zdech místa, kde se odlupuje omítka, dejte pozor. Může to být tím, že máte vlhké zdi. Mohlo by se vám pak stát, že se při výmalbě bude odlupovat stará barva a zachytávat se na malířském válečku.

Tuto situaci můžete vyřešit dvěma způsoby:

  • Buď můžete zkusit penetrační nátěr, kterým starý nátěr zakonzervujete a ten by se pak neměl odlupovat.
  • Nebo jednoduše natřete celou zeď vodou a špachtli nátěr seškrábete. Je to sice práce navíc, ale věřte, že dříve nebo později byste to stejně museli udělat.

Mohou vám pomoci tmely

Kromě sádry můžete na vyrovnání nerovností a vyhlazení zdí použít speciální tmely. Jedná se o práškové vnitřní vyrovnávací hmoty s rychlým tuhnutím. Aplikace je pomocí pistole ještě jednodušší než v případě rozmíchávání sádry. Povrch vyrovnáte špachtlí stejným způsobem jako se sádrou. Tmely jsou oproti sádře navíc hladké. To znamená, že v případě, že se vám podaří tmel šetrně aplikovat pomocí špachtle, nebude třeba další práce s brusným papírem.

Ještě než se pustíte do práce

Ještě než se rozhodnete pro některý z výše zmíněných způsobů, je vhodné, abyste nerovnosti předtím očistili a tedy zbavili prachu a nečistot. Můžete na to použít roh špachtle a poté vlhký hadřík. Následně navlhčete okolí nerovností, aby tmel dobře přilnul.

Věříme, že se vám podaří před výmalbou úspěšně vyrovnat nerovnosti na vašich zdech, ať už se rozhodnete využít starou školu v podobě sádry nebo novou metodu rychle tuhnoucích práškových tmelů.

Potřebujete poradit s vhodným způsobem? Zeptejte se našich pracovníků v prodejnách M.A.T.

Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.