lawn-mower-g02ca69070_1920

Jak na hezký trávník? Poradíme Vám!

Poničila Vám zima trávník na zahradě natolik, že ho už nepřivedete zpátky k životu? Ať chcete, nebo ne, budete muset založit nový. Tak to vezměte od začátku. Není to žádná věda a s pomocí našeho návodu to zvládnete sami.

Co je potřeba na začátek?

Založení každého trávníku musí začít přípravou půdy. Odstraňte veškerý plevel a starý trávník pomocí herbicidů. Dnes již existuje řada ekologických herbicidů, které zničí plevelnou rostlinu od stonku až ke kořeni, aniž by přitom ohrozily okolní zdroje pitné vody.

Nechte je po aplikaci působit zhruba po dobu 14 dnů. Pak byste se měli vrhnout na úpravu terénu. Ačkoli tráva koření mělce, je dobré převrátit zeminu do hloubky 10 až 20 cm, aby se půda dobře provzdušnila. Odstraňte kameny či kořeny, které by mohly zabraňovat růstu nového trávníku. Aby měl vysetý trávník vhodné podmínky pro růst, navezte na přichystanou plochu zeminu s obsahem humusu. Půdu urovnejte hráběmi.

Postup zakládání trávníku

Abyste mohli vysít nový trávník, budete potřebovat travní osivo, hrábě a případně travní válec a secí strojek. Nejlepší dobou pro výsev trávníku je jaro, tedy období od dubna do května, kdy je půda dostatečně vlhká.

Vezměte v úvahu, co od svého zeleného koberce očekáváte a kolik času budete moci jeho údržbě věnovat. Má být pouze dekorační zelení mezi kvetoucími záhony, nebo má dětem sloužit jako hřiště, čímž bude do jisté míry nahrazovat fotbalové hřiště? Existují odlišné druhy osiv: pro okrasné, lehce, středně nebo intenzivně zatěžované plochy.

Na 10 m² půdy doporučujeme dávkovat okolo 250 gramů osiva. Menší plochu zvládnete vysít ručně, na větším pozemku doporučujeme použít secí stroj. Ušetří Vám to spoustu času a námahy. Dejte si však pozor na to, aby osivo nebylo vpraveno do příliš velké hloubky. Je zapotřebí, aby bylo v hloubce maximálně kolem 1 centimetru.

Po výsevu zarovnejte půdu travním válcem, aby se zpevnila a aby se v ní nevytvořily jámy následkem chůze. Jakmile máte vyseto a zarovnáno, je potřeba trávníku dodávat vláhu. Zavlažování provádějte až do doby, než dojde k zakořenění trávníku.

O trávník se po vysetí a zakořenění musíte neustále starat. Pravidelně jej zkracujte. Nedoporučuje se použít hned napoprvé techniku, rotující nože by totiž vytrhaly mladé rostliny ze země. Na první sekání doporučujeme používat kosu, později můžete sekat moderními stroji. Kromě zkracování trávník nadále hnojte a zbavujte plevelu.

Jak dlouho to potrvá a na kolik vás to vyjde?

Nový trávník zvládnete založit i za jedno odpoledne. Připočtěte k tomu však ještě dobu, kdy se připravíte na vysetí nového trávníku, tedy zbavení plevele a přípravu půdy. Samotná příprava Vám zabere zhruba tři týdny.

Co se týče ceny, travní osivo o hmotnosti 1 kg, které Vám vystačí zhruba na plochu 50 m², pořídíte už od 200 Kč. Chystáte-li se vysadit trávník na větší ploše, neobejdete se bez travního válce. Ten seženete i za cca 1400 Kč. A pokud budete potřebovat ještě secí strojek, vyjde Vás přibližně na 300Kč.

Všechny potřebné produkty najdete v prodejnách M.A.T.

Potřebujete poradit? Zeptejte se našich pracovníků v prodejně – rádi Vám poradí.

Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.