grinder and stylish white tiles for cutting. renovation concept. ceramic tiles  and grey cement walls in bathroom, renovating and working in toilet, space for text

Jak na rekonstrukci koupelny v paneláku!

Bydlíte v paneláku či starém cihlovém domě, kde je koupelna ještě původní? Pak neváhejte a vrhněte se do rekonstrukce. Původní vybavení ze 70. let a umakartová jádra rozhodně nesplňují požadavky životní úrovně dnešní doby. Jak s rekonstrukcí začít a co byste měli všechno rozmyslet? Na to jsme se podívali v našem článku.

Když už, tak už

Ať už jsou důvody vaší rekonstrukce jakékoliv, myslete na to, že koupelnu budete využívat pravděpodobně další spoustu let. V závislosti na vašem věku se vyplatí uvažovat například o bezbariérové koupelně. Také když už se do rekonstrukce pouštíte, raději udělejte vše najednou, tedy vybourání jádra, pořízení nové sanity, koupelnového nábytku či zařizovacích předmětů.

Nejdříve si stanovte rozpočet

Máte vysněnou novou koupelnu. Ale nejdříve musíte začít pěkně od podlahy. Stanovte si rozpočet, do kterého se chcete/musíte vejít. Podle toho vybírejte materiál, zařízení, případně řemeslníky. Neznamená, že za málo peněz dostanete málo muziky. Při troše šikovnosti, zručnosti a pomoci někoho z rodiny či známých zvládnete ušetřit spoustu peněz za práci a například o to kvalitnější materiál si můžete pořídit.

Rozpočet by vám měl i napovědět, zda se vám podaří kompletní rekonstrukce včetně vybourání jádra či „pouze” výměna obkladů, sanity a nábytku. Záleží také, kde máte umístěné odpady, přívody vody, elektroinstalaci a další. Ve hře je tedy množství okolností, které mohou příznivě či negativně ovlivnit výslednou cenu rekonstrukce. V tomto případě se vám vyplatí, pokud máte přesný přehled o vašem bytě, například v jakém stavu jsou rozvody elektřiny, odpadu, vody, příčky atd.

Bytové jádro? Umakart pryč!

Stará umakartová jádra nejen, že jsou nevzhledná a nezdravá, ale také vás okrádají o centimetry prostoru. A v malé panelákové koupelně je každý centimetr znát. Do umakartu se navíc špatně přidělávají police, zrcadla a další předměty. Proto se vám vyplatí kompletní vybourání jádra. Díky tomu si můžete koupelnu kompletně nově uspořádat, například oddělit záchod od koupelny či naopak.

Vybourání jádra však není žádný med. Musíte počítat s tím, že se u toho nedá v bytě pobývat. Musíte si tedy během rekonstrukce obstarat alternativní bydlení na pár dní. Patří k tomu také spousta práce, prachu, nepořádku a sutě, které se musíte zbavit. Odstranění jádra vám může odhalit další komplikace, například plíseň nebo další skryté vady.

Jak na moderní design?

Inspirace je všude kolem vás. Můžete navštívit koupelnová studia či obchodní domy. Největší inspiraci však najdete na internetu. Inspirujte se například na Pinterestu, kde stačí zadat klíčová slova a zobrazí se vám výsledky v obrázcích. Inspirativní obrázky si můžete připínat na své virtuální nástěnky. Díky obrázkům získáte zcela konkrétní představu o materiálu, sanitě či nábytku a zařizovacích předmětech, které chcete ve své nové koupelně mít.

Začněte včas!

Nezapomeňte, že pokud objednáváte materiál, zjistěte si dodací dobu. Abyste si neobjednali řemeslníky a ti neměli s čím pracovat. Některé dodací doby materiálů se v závislosti na druhu a typu mohou pohybovat i v řádech týdnů.

Nezapomeňte také objednat nějaké obklady navíc, abyste měli rezervu při případném prasknutí dlažby při řezání apod.

A jde se na to!

Po vybourání jádra musíte postavit nové. To se provádí nejčastěji pomocí tvárnic či sádrokartonu. Poté přichází na řadu penetrační nátěr a následně můžete koupelnu obložit. V případě podlahy se ještě podlaha natírá nivelačním nátěrem pro vyrovnání povrchu. V případě panelákové koupelny můžete uvažovat i o zvukové izolaci, abyste se nemuseli navzájem rušit se svými sousedy.

Jako další přijde na řadu výmalba, zapojení zásuvek, instalace sanity, vybavení nábytkem atd.

Nakonec se pustíte do finálního úklidu, zkontrolujete funkčnost všech zařízení, dovybavíte koupelnu zařizovacími předměty a máte hotovo.

Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.