Closeup image of a woman cutting and chopping red bell pepers by knife on wooden board with mixed vegetables in a tray

Jak nabrousit keramický nůž

Keramické nože se v poslední době těší velké oblibě. Problémem však bývá jejich poměrně krátká životnost. Mysleli jste si, že nelze nabrousit keramický nůž a že po ztrátě jeho ostrosti musíte pořídit nový? Pak jste na omylu. Keramické nože můžete naostřit stejně jako ty klasické. Jen je na to potřeba správný brousek a taky postup.

Pojďme se společně podívat, jak na to.

Proč se používají keramické nože?

Keramické nože jsou z oxidu zirkoničitého. Jeho tvrdost na Mohsově stupnici činí úctyhodné číslo 8. Pokud to porovnáme například s ocelí, ta je na místě 6. Tyto nože si v kuchyni oblíbily zejména dámy, a to nejen kvůli jejich různé barevnosti. Jsou také celkem lehké, a tak se s nimi dobře pracuje. Mají ale i své mouchy. Například jsou velmi křehké. Proto musíte dávat pozor, abyste při krájení masa nenarazili na kost. Stejně tak se vám mohou rozbít v případě, že vám upadnou na zem.

Nevyhazujte tupé nože, nabruste je!

Časem se i keramické nože otupí. To však není důvodem pro jejich vyhození. Nemusíte ihned běžet do obchodu pro nový. Dáme vám návod, jak ze svého keramického nože vyždímete maximum.

Na ocílku ale zapomeňte. Budete totiž potřebovat speciální brousek – diamantový. Diamant je na Mohsově stupnici totiž ještě výše než oxid zirkoničitý. Můžete ho pořídit kolem 200 Kč, takže dlouhodobě se vám to vyplatí mnohem více než neustále kupovat nové nože. Můžete jednou investovat do kvalitnějšího keramického nože a do diamantového brousku. Ale záleží samozřejmě pouze na vás. Výhodou diamantového brousku je, že s ním nabrousíte rovněž jak ocelové nože, tak například i titanové.

Jak na broušení?

Postup je velmi jednoduchý a zabere vám pouze minutku. Ze všeho nejdůležitější je zvolit správný úhel – u kuchyňských nožů je to zhruba 20 stupňů. Některé keramické brousky jsou vyrobeny tak, že žádný úhel řešit nemusíte a nůž přikládáte do drážky určené k broušení.

Plynulým pohybem pak brousíte čepel po celé její délce. Po chvilce máte svůj nůž ostrý jako po zakoupení. Doporučujeme nože lehce nabrousit před každým větším krájením (maso, větší množství zeleniny apod.)

Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.