exterior-rustic-cottage-with-gutter-9C6P55Y

Jak na ochranu okapů a svodů před listím?

Podzimní zanášení okapů spadaným listí a nečistotami je každoroční noční můra pro mnohé z nás. Odstranění často bývá nebezpečnější, protože balancujeme ve výškách. I přesto se však vyplatí zabránit, aby okapy zůstaly zanešené a plné listí. Během zimy se v nich zbytečně drží vlhkost, která následně způsobí jejich korozi a zničení.

Kontrola propustnosti okapů je vhodným prvním krokem. Zjistíme, zda jsou žlaby nebo okapové svody zanesené listím a jinými nečistotami, či nikoli. Zda se neobjevila koroze a nebduou potřeba opravy větším rozměrů.
Také jestli těsní spoje okapů.

Těsnost okapových spojů nejlépe prověříme tím, že nalijeme do okapu obsah větší nádoby s vodou: pokud voda neprosakuje, můžeme zůstat v klidu, jsme připraveni na deštivé počasí. V opačném případě bude potřeba spoje utěsnit těsnící páskou nebo tmelem na okapy.

Následně okap vyčistěte. I toto lze provést několika způsoby. Nejčastěji používaná metoda je vybrání nežádoucího odpadu v okapu ručně s pomocí žebříku, rukavic a špachtle.

Pokud je okap vysoko a není úplně jednoduché se k němu dostat, pomůže nám teleskopická tyč s různými nástavci, které měníme podle potřeby, a nebo jde také svěřit čištění okapů odborníkům.

Na závěr zkontrolujeme náklon žlabu. Je důležité, aby byl okraj okapu na straně u budovy vždy o něco výše, než na straně druhé.

Nejjednodušší řešení je prevence. Jako výborná ochrana před padajícím listím je  použití ochranné mřížky a lapače listí. Obojí dohromady zaručí, že se okapu nedostane nic navíc a neucpe se okapová vpusť.

Pokud chcete prožít podzim a zimu v klidu a teple se suchými zdmi, vyplatí se věnovat pár minut času kontrole okapů. Zabráníte tak možným zbytečným výdajům za opravy promáčené budovy.

 

Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.