lay tiles on the floor in the house. Selective focus. white.

Jak pokládat dlažbu?

Mnoho lidí si myslí, že pokládka dlažby je něco, co by se mělo v každém případě přenechat odborníkům. Ale nemusí tomu tak pokaždé být. 

Patříte mezi šikovné kutily, kteří rádi dělají na svém a jsou pak na svou práci patřičně hrdí? Pak se nebojte a vrhněte se na pokládku nové dlažby svépomocí. Pro vás jsme připravili stručný návod včetně hromady zajímavých tipů, aby vám práce šla ještě lépe od ruky.

Výběr druhu dlažby a jak určit množství.

Ze všeho nejdřív byste se měli zaměřit na to, jakou dlažbu na svou podlahu zvolíte. A to nejen, co se designu týče, ale také byste se měli zamyslet nad tvarem. Dnes máte na výběr mimo klasické dlažby také mezi velkoformátovými dlažbami, mozaikami a dalšími druhy. Myslete také na to, jak budete dlažbu pokládat, tedy zda pravoúhle nebo diagonálně. Na základě těchto aspektů si můžete jednoduše spočítat, kolik dlaždic budete potřebovat. Stačí, když vezmete rozměry místnosti, které vydělíte rozměrem dlaždice a přičtete ještě 10 % (5 % na pořez a 5 % rezervní dlaždice pro případ poškození)

Přepsáno na vzorec: (šířka x délka místnosti) : (šířka krát x dlaždice) = počet dlaždic + (počet dlaždic x 0,1) = výsledný počet dlaždic.

A jdeme na pokládku!
  1. Nejprve si připravte podklad, na který budete dlažbu pokládat.
    Ten musíte kompletně očistit a odmastit. Dlažbu lze obecně pokládat na beton, zdivo, omítku nebo také na starou dlažbu. To by vám mohlo ušetřit čas a peníze na vybourání staré dlažby. Povrch však musíte vyhladit, aby byl rovný a natřít jej penetračním nátěrem. Na takovýto povrch pak můžeme začít pokládat dlažbu.
  2. Začněte rozmícháním lepidla.
    Vždy si namíchejte takové množství, abyste s ním nepracovali déle než 45 minut.
  3. Lepidlo nabírejte ideálně stěrkou a roztírejte po podkladu. Po nanesení lepidla máte zhruba 15 minut na samotnou pokládku dlažby. Přesný čas se může lišit podle jednotlivých druhů lepidla.
  4. Pokládejte jednu dlaždici po druhé a pomocí vodováhy a gumového kladívka je vyrovnávejte.
  5. Teprve po zaschnutí lepidla po několika hodinách (dle návodu na obalu lepidla) můžete začít spárovat.
  6. Spárovací maltu si připravte podle návodu a poté ji vylijte přímo na podlahu. Následně ji dostanete do spár pomocí gumové stěrky.
  7. Po mírném zaschnutí spárovací hmoty otřete dlažbu vlhkou houbou.
  8. Po úplném zaschnutí a zatvrzení otřete dlažbu nejprve vlhkou a poté suchou utěrkou.
Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.