A man standing in a garden workshop, working on an old garden space, surrounded by tools. Equipment on the beams and bicycles hanging from the ceiling.

Jak si poradit se správnou údržbou ručního zahradního nářadí

Motyky a motyčky, lopaty a rýče, zahradní nůžky, krumpáč, hrábě a další… Všechno drobné ruční nářadí rádo koroduje. Před zimním uložením vašeho nářadí je důležité jej dobře očistit od zbytků hlíny a rostlin. Všechno kovové oškrábejte starým nožem a rez oškrábejte ocelovým kartáčem.

Pokud se vám stalo, že jste některé kousky nářadí v létě zapomněli v trávě a teď je hodně zrezlé, použijte tzv. odrezovače. Antikorozní přípravky se na nářadí aplikují buď štětcem, menší kousky je ale možné do přípravku rovnou ponořit. Na etiketě si přečtěte, jak správně s přípravkem zacházet, jelikož někdy se odrezovače po určité době působení omývají vodou, jindy je potřeba nanést ochranný nátěr.

Péče o nářadí s ostřím

Zahradní nože, nůžky či pilky taktéž očistěte od zbytků pilin a jiných nečistot. V případě nůžek se pečlivě věnujte i hůře dostupným místům u rukojeti nebo u středové matice, kterou je dobré při čištění povolit.

Ostří nůžek, nožů a pil se doporučuje čas od času nabrousit a pravidelně jej ošetřovat olejovým filmem. Díky správné péči, bude ostří déle sloužit a při práci s nářadím se tolik nenadřete. Pro ostření se nejčastěji používá


Péče o násady a topůrka

Pokud máte zahradní náčiní s dřevěnými násadami a topůrky, je potřeba jim věnovat maximální péči. Klínky či vruty zajistěte, aby se topůrka neviklala a dobře držela.

Dřevěné části zahradního náčiní ošetřete olejem (sáhnout můžete třeba po lněném) nebo voskem na dřevo. Ve spodní části, kde se napojují na kovovou násadu, naneste stejný nátěr obvylklý na tyto kovové části.


Zazimování motorových pomocníků

Mezi nejčastěji používané motorové náčiní patří zahradní sekačka a motorová pila.

Správné odstavení zahradní sekačky

Zaparkovat motorovou sekačku na suché místo pro její zazimování rozhodně nestačí. Před tím, než ji necháte „ulehnout“ k zimnímu spánku, je nutné ji očistit od zbytků trávy a jiných nečistot. Vapka je na toto velice účinným pomocníkem.

Nezapomeňte také očistit kryt filtru a filtr samotný. Pro odstranění nepořádku můžete použít vysavač. Nejdůležitějším krokem je však vyčerpání zbytkového paliva z palivové nádrže. Při zazimování se taktéž doporučuje vyšroubovat svíčku.

Uložení motorové pily

Než uskladníte motorovou pilu, sundejte řetěz a nastříkejte ho konzervačním olejem. Pro motorové pily pak platí stejný postup jako v případě sekačky.

 

Kam nářadí uskladnit

Ideálně místo pro uložení je v regálu, nebo ho pověste na stěnu. Nevyužité osivo uložíme na suchém a chladném místě.

Nenecháváme vodu v nádobách, sudech či nádržích. Nezapomeneme také na trubky a hadice!

Vše potřebné pro správné zazimování Vaší zahrady najdete v našem obchodě! 

Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.