Handsome young man construction worker wearing safety helmet and work overalls while installing wood siding

Jak zajistit ochranu dřevěné fasády

Máte zahradní domek ze dřeva, dřevěný plot nebo je Váš dům obložen dřevem? Naší radou je věnovat se těmto věcem pravidelně, abyste to nemuseli za pár let celé měnit.

Ukážeme Vám, jak o dřevěnou fasádu pečovat, abyste ji zajistili dlouhou životnost.

Proč se dřevo používá na fasádách?

Doby, kdy se dřevo používalo pouze k výrobě nábytku, případně ke stavbě chatek jsou dávno pryč. Nyní můžete vidět nové moderní domy, jejichž část fasády je vyrobena právě ze dřeva. Ale proč? Přírodní materiál, jako je právě dřevo má skvělé tepelné izolační vlastnosti. To však neznamená, že se nově postavené domy tepelně izolují pouze touto cestou. Dřevěné fasády pomáhají s izolací zejména u nízkoenergetických a pasivních domů.

Přírodní materiál má ale kratší životnost oproti umělým. Navíc pokud je dřevo umístěno na fasádě domu, je vystaveno přírodním vlivům (nejen počasí, ale i škodlivým organizmům a parazitům) po celý rok. Proto je třeba o něj důkladně pečovat. A my si nyní řekneme, jak na to.

Co budete k údržbě dřevěné fasády potřebovat?

Nejvhodnějším způsobem ošetření dřeva je pomocí lazury. Lazurový nátěr disponuje vysokou odolností právě vůči klimatickým vlivům a zároveň propustností a elasticitou. Zde je pak na místě silná vrstva lazury. Tím to ale nekončí. Budete také potřebovat: 

  1. ředidlo
  2. impregnační nátěr
  3. brusku
  4. brusný papír.
Postup ošetření fasády

Ze všeho nejdříve musíte ošetřit dřevo. Vezměte tedy ředidlo a odstraňte dřevo mastnoty, zbytků lepidla nebo pryskyřice. Jakmile budete mít dřevo ošetřené, aplikujte impregnační nátěr. Pomocí štětky naneste impregnační lazuru na dřevo a nechte zaschnout. Impregnace se používá zejména jako ochrana proti plísním. V místech, kde je vlhko, to oceníte nejvíce.

Nyní přichází ta hlavní část. Natřete dřevo opět štětkou a k nátěru použijte lazuru. Aplikujte ji ideálně ve dvou vrstvách s časovými odstupy dle návodu na obalu. Lazura ochrání dřevo před vodou, takže dřevo nezačne hnít. Dejte však pozor, abyste lazuru nevylili na beton či trávník. Na betonu by se vám udělaly skvrny, které byste těžko odstraňovali, a trávník by byl spálený. Pak by vám nezbývalo nic jiného, než postižené místo vykrojit, zanést novou půdu a vysázet nový trávník.

Opravné práce

Budete-li potřebovat na některých místech provést opravné práce, pak budete muset nejprve zbrousit dané místo až na surové dřevo bruskou, brusným papírem nebo i případně louhem. Poté postupujte jako podle návodu, tedy nejdřív očištěním, impregnací a následně samotným nátěrem.

Náklady a čas

Vše se bude odvíjet od plochy kterou budete ošetřovat. Celá fasáda vám může zabrat i celý den. Záleží také, zda se toho ujmete sami či vám někdo pomůže.

Kvalitní lazury se pohybují okolo 300 Kč za 2,5 litru. Celkově se tak můžete pohybovat od řádu stovek do několika tisíc.

Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.