camp-ge80f694aa_1920

Kempování | Rady a tipy

Chcete vyrazit vstříc kempování a nevíte, co si vzít s sebou? Sepsali jsme pro Vás rady a tipy, na co určitě nezapomenout.

Pokud patříte mezi tu část lidí, která oproti dovolené v hotelovém komplexu zažije raději dobrodružství, pak se Vám pár našich tipů bude hodit. Chystáte se letos vyrazit na dovolenou na vlastní pěst nebo už jste byli? Podívejte se s námi na to, co by Vám s sebou na kempování jistě nemělo chybět nebo na co jste třeba zapomněli.

Kempování už není, co bývalo

Dnes už není kempování v divoké přírodě a rozdělávání ohně kdekoliv možné. Na mnoha místech v ČR a hlavně v zahraničí  jsou již na kempování vyhrazeny kempy a mimo ně je tato aktivita zakázaná. Pokud se i tak pokusíte kempovat mimo kempy, riskujete opravdu tučnou pokutu.

Kempy přináší řadu výhod, jakou jsou sprchy, záchody, elektrická energie, kiosek, restaurace, přístup k vodě a další možnosti, které byste pouze v přírodě asi jen tak nenašli. Přesto s sebou potřebujete mít nezbytnou výbavu, bez které se neobejdete.

Základní kempovací výbava

Do základní výbavy pro kempování patří jistě stan, karimatky a rozkládací židličky, případně stolek. Každý správný kemper má u sebe nůž. Bonusem je, pokud je Váš nožík vybaven i otvírákem na víno a pivo.

Samostatnou kategorií je příprava jídla. Budete potřebovat přenosný plynový hořák a náhradní kartuši, dále ešus, příbor či nějaké hrníčky. Může se vám hodit i jednorázové nádobí. Abyste nemuseli řešit případné ohniště na grilování, můžete si s sebou zabalit přenosný jednorázový gril.

Některé základní potraviny si můžete přibalit s sebou, abyste je nemuseli shánět na místě. K snídaním a svačinám si můžete připravovat instantní kaše a dnes si bez problému zakoupíte i plnohodnotné instantní jídlo. Dále se vám neztratí základní suroviny, jako je rýže, těstoviny, luštěniny, zelenina v konzervách apod.

Oblečení

Je potřeba se vyvarovat přibalení zbytečného oblečení a naopak zapomenutí toho potřebného. Tričko na každý den rozhodně potřebovat nebudete. Zato se Vám například i v Chorvatsku bude hodit mikina. Neměli byste zapomenout na pláštěnku či šusťákovou bundu. A co se týče bot, zvolte podle terénu, kam se chystáte. Kromě vycházkové obuvi myslete například i na pantofle. Věřte, že se Vám při každém vylézání ze stanu nebude chtít obouvat do bot. Nezapomeňte na dostatek spodního prádla a také na pokrývku hlavy, která vás ochrání před sluncem.

Množství oblečení uzpůsobte době kempování. Nemusíte to přehánět s počty jednotlivých kusů. Například tričko i spodní prádlo si můžete kdykoliv přeprat a usušit.

Věci a doplňky

Z doplňků by Vám jistě neměly chybět sluneční brýle, mobilní telefon s nabíječkou (i do auta) případně adaptérem na jiné zástrčky, než máme v ČR. Dále powerbanka pro dobití telefonu mimo zdroj elektrické energie. Jistě se Vám neztratí igelitové sáčky, papír, propiska a samozřejmě hygienické potřeby včetně toaletního papíru. Jistě nezapomeňte na láhev (ideálně i další zásobu vody) pro pití s sebou a batoh na výlety.

Pro bezpečný pohyb a přehled v noci a večer doporučujeme mít malou baterku a třeba i čelovku. Mít obě ruce volné při hledání ve stanu se vyplatí. Na vymáchané prádlo a ručníky budete potřebovat kus šňůry, na které to vše usušíte.

Nedílnou součástí Vaší výbavy by měla být lékárnička. Můžete vzít nějakou autolékárničku, ale doplňte ji o základní léky na bolesti hlavy, průjmy, nachlazení apod. Bude se Vám taktéž hodit repelent.V každém případě nezapomeňte na doklady (i v rámci kempování v ČR) a na kartičku pojištěnce.

Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Dejte nám vědět a my to přidáme do našeho seznamu.

Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.