Enthusiastic senior man crouching near a flowerbed and digging in the ground while looking the camera

Možnosti ohraničení záhonů

Na zahrádkách i prostorech kolem domu bývá zpravidla kromě anglického trávníku také několik záhonů. Jak řešíte přechody mezi záhonem a další plochou? My jsme se rozhodli ukázat několik možností, jak na to.

Proč byste měli ohraničit záhon

Pokud byste záhon neohraničili, prorůstala by vám tráva z okolních ploch přímo do záhonu. Tím pádem by vás čekala nekonečná práce s plevelem. Ohraničit byste ale neměli pouze záhon, ale například chodník. Protože prorůstající tráva do chodníku je to poslední, co si přejete. Ohraničení těchto ploch řeší i další komplikace. Například zamezí roznášení hlíny třeba při dešti nebo silném větru.

Čím byste měli ohraničit záhon​

Máte na výběr hned několik možností. Záhon, trávník nebo chodník můžete od sebe oddělit například pomocí:

  • palisády
  • obrubníku
  • násypu z kamínku
  • kulatinou
  • neviditelného obrubníku

U všech těchto ohraničení můžete použít různé materiály jako dřevo, beton, kameny, plech nebo plast. Každý materiál má své co do životnosti i výsledného vzhledu zahrady. Největší výhodou plechu je, že je dobře tvarovatelný. Jeho problémem je však velké riziko rzi. Vzhled dřeva je těžko zaměnitelný, můžete ho však použít pouze na rovné plochy a při nesprávném ošetřování může hnít či plesnivět. Betonové tvarovky můžete stavět i do oblouku. Problémem zde může být tráva která proroste do spár.

A jdeme na samotné ohraničení:

Palisády – finančně náročné ale funkční i designové

Velkou výhodou je jejich trvanlivost, ale na úkor pořizovacích nákladů, které jsou celkem vysoké. Na druhou stranu máte svobodu výběru tvaru mezi obdélníkovými, kruhovými nebo čtvercovými palisádami.

Cena se liší zejména podle použitého materiálu (viz výše). Palisádami se kromě záhonů ohraničují chodníky, trávníky nebo například příjezdové cesty. Mají co do sebe i z estetického pohledu.

Obrubníky – řešení nejen do ulic​

Ty znáte zejména z městských chodníků. Můžete jimi ohraničit i záhony, trávníky nebo zmíněné příjezdové cesty. Kromě estetické funkce mají obrubníky i funkci praktickou. Například díky obrubníku se vám bude dobře sekat trávník, který je jím obklopen. Podobně jako palisády mají i obrubníky ochrannou funkci před prorůstáním trávy.

Obrubníky se zejména vyrábí z cihly, kamene, betonu (znáte z městských ulic) nebo i z plastu. Spousta lidí podceňuje plastové obrubníky zejména v současné době, kdy se brojí proti plastu. Nicméně tyto obrubníky mají životnost i desítky let a navíc jsou recyklovatelné.

Neviditelný obrubník

Neviditelný obrubník patří čím dál častěji mezi nejoblíbenější řešení. Největší výhodou je totiž jeho všestrannost. Můžete jej využít pro oddělení záhonu, dlažby, terasy, chodníku a dalších povrchů. Tento typ obrubníku zůstává skrytý před zraky přítomných. Vyrábí se z polypropylenu a jeho montáž je velmi jednoduchá.

Další výhodou je, že patří mezi levnější varianty oproti zmíněným řešením. Instalace se provádí pomocí hřebenu a zvládne ji opravdu každý.

Existují i další možnosti řešení​

Většina lidí se rozhoduje na základě výsledného vzhledu řešení, ale také i z hlediska praktičnosti a náročnosti montáže. Přesto existují i další možnosti, jako jsou například trávníkové obruby stavěné svépomocí z dřevěných fošen, železniční pražce nebo také živé ploty. Tato řešení považujeme však za dočasná, a to zejména z důvodu nízké životnosti materiálů.

Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.