Happy Halloween! Mother and her daughters carving pumpkin. Family preparing for holiday.

Postup jak na vydlabání dýně

K podzimu buclaté oranžové dýně prostě patří. Někdo zvyk dlabání dýní v období svátku Halloween přijal, někomu se nelíbí. Ten, komu však vydlabaná strašidelně svítící dýně rozhodně udělá radost, jsou děti. Připravili jsme pro Vás jednoduchý návod, jak takovou dýni vydlabat.

Dříve než začnete s vyřezáváním dýně vás možná napadne otázka: Proč se vůbec dýně vyřezává?

Tradice vyřezávání dýně do podoby děsivých obličejů má své kořeny v Irsku. Tuřín, řepa a dokonce i brambory byly vyřezávány do prapodivných obličejů, které měly v tuto kouzelnou noc zastrašit zlé duchy. Tato tradice však vyrůstá ve víru v kouzelný večer, který uctívali již staří keltové jako jedinečnou noc. Tyto vyřezané dýně se běžně nazývají jako jack-o-lucerna a odkazují na strašidelné blikání plamínku uvnitř dýně. Když do USA přišli lidé z Irska, přivezli sebou i tuto tradici. Zde se ukotvilo k vyřezávání s použitím dýně, kterou bylo jednodušší upravit, jelikož po vyndání dužiny byla dutá.

POSTUP

Důležité je připravit si potřebné propriety:

  • Vyberte dýni určenou k vydlabání – použít jdou prakticky všechny dýně (ale třeba takové hokkaido bude přece jen vhodnější na polévku – její dužina je velice tvrdá a tak hrozí úraz)
  • ostřejší nůž
  • dlabací nůž nebo lžíci
  • misku na dýňový odpad

Ideální je najít si pro dlabání prostory venku. Budete na čerstvém vzduchu a zároveň si ušetříte práci s uklízením nepořádku.

  1. Nejprve odřízněte pěkně do kulata vrch dýně v oblasti kolem stopky. Je dobré držet nůž šikmo. Dýňový poklop, který vznikne totiž použijeme na zakrytí vydlabané dýně. Když je uříznutý šikmo dovnitř, tak navrchu lépe drží.

Při dlabání dýně nejprve opatrně ostrým nožem odřízněte ve vrchní části kulatý otvor.
Tím pak budete dlabat ven dužninu.

2. Přichází na řadu dlabání. Dlabacím nožem nebo obyčejnou kuchyňskou lžící vydlabejte vnitřek dýně. Ze zbytků dužiny vydlabané velkoplodé dýně můžete připravit třeba vynikající marmeládu, kompot nebo mošt či polévku. Všechna semínka a nepotřebná dužnina musí pryč. Pokud ponecháte příliš tlustou slupku, bude se vám hůře prořezávat při vyřezávání dýňového strašidláka.

Postupně lžící nebo dlabacím nožem odstraňte veškerou dužninu.

3. Nakonec přijde na řadu kreslení a vyřezávání halloweenského strašidláka. Pokud nemáte dopředu promyšlený motiv, na internetu je motivace mnoho. Nejlépe se vám bude vyřezávat tenkým ostrým nožem.

4. Posledním krokem k vytvoření té pravé halloweenské kouzelné atmosféry jsou světýlka.
Svíčky ve vydlabané dýni krásně svítí a pokud zvolíte ty, které dlouho hoří, užijete si krásu vaší tvorby po celý večer. Jako alternativa ke svíčkám lze použít i led světýlka nebo led svíčky.

Video návod

Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.