Senior man, farmer, worker holding in hands harvest of organic fresh garlic. Bio and organic cultures, farming, private garden, orchard, natural economy

Pranostika praví: svatý Havel česnek sázel.

Podívejte se na pár tipů, než se do (letošní pozimní ) výsadby pustíte.

Dle pranostiky by se měl česnek sázet v polovině měsíce října. Avšak když zabrousíme do seznamu rad a zkušeností zahrádkářů dozvíme se, že daleko lepší je s výsadbou počkat až na listopad. Venkovní teploty by totiž v období podzimní výsadby neměly přesahovat teplotu 9 °C.

Vyčkáte-li tedy, zamezíte tím napadení česneku „fuzariovou hnilobou“, která spolu s dalšími patogeny později způsobuje znehodnocení a následné odumření rostlin.

Pro úspěšnou sklizeň a krásné paličky česneku je také klíčové vhodně zvolit místo pro sadbu.

Allivum sativum, tedy česnek, je zelenina, která má v oblibě dobře prosluněné kouty vašich zahrad s jílovitou, jemně kyselou půdou. Až tedy naleznete vhodné místo, kde se česneku bude dařit, zasaďte ho do předem vyhloubených rýh tak, aby nad vrcholkem stroužku byla 4 – 6 cm vysoká přikrývka zeminy.

Řádky jsou od sebe vzdálené nejlépe 25 – 30 cm, stroužky v řádcích 10 -12 cm.

Před samotnou výsadbou je také vhodné plody nejprve namořit.

Po rozloupání česneku na stroužky každý pečlivě prohlédněte a ujistěte se, že jste vybrali pouze ty zdravé a nepoškozené. Ranky nenamořených stroužků způsobené při rozlupování mohou být vstupní branou pro choroby.

Čerstvé a neproschlé stroužky česneku ponořte na 20 minut do připravené suspenze vhodného přípravku a bezprostředně poté je vysaďte.

Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.