plum-g275473074_1920

Recept na pečená švestková povidla

Vypěstovali jste si nebo jste dostali značnou porci ovoce a potřebujete ho spotřebovat?

Vypěstovali jste si nebo jste dostali značnou porci ovoce a potřebujete ho spotřebovat? Máme pro Vás řešení v podobě receptu na švestková povidla. Jejich příprava je jednoduchá a provoní Vaší kuchyň omamnou vůní.

Pečená švestková povidla

Ingredience

2 kg vypeckovaných švestek
300 – 400 g pískového/třtinového cukru (podle sladkosti švestek)

Dále můžete přidat podle chuti:

skořice mletá, 2 hvězdičky badyánu, 4 hřebíčky, 1 velký panák rumu

Postup
  1. Švestky nejprve omyjte a odpeckujte. Poté zamíchejte se všemi vámi zvolenými ingrediencemi včetně cukru, a nechte směs přibližně 15 minut odležet.
  2. Mezitím si připravte plech na pečení a vyložte jej po dně i po stranách pečícím papírem, aby se povidla nepřipálila.
  3. Rozehřejte troubu na 230 °C a následně nechte péct asi 30 minut.
    Poté snižte teplotu na 140 °C a pomalu dopečte, dokud nejsou povidla hustá a tmavá.
    (Toto může trvat přibližně 3 až 6 hodin. Záleží na množství švestek a velikosti nádoby.)
  4. Čerstvá, ještě horká povidla plňte do sterilovaných, pečlivě oschlých skleniček.

 

Máte doma i jiné ovoce než jen švestky? Výborná jsou i povidla například z plodů Slivoně – neboli Špendlíku žlutého, a nebo z podzimních odrůd hrušek.

 

Dobrou chuť!

 
Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.