Vypěstovali jste si nebo jste dostali značnou porci ovoce a potřebujete ho spotřebovat? Máme pro Vás řešení v podobě receptu na švestková povidla. Jejich příprava je jednoduchá a provoní Vaší kuchyň omamnou vůní.
Pečená švestková povidla
Ingredience
2 kg vypeckovaných švestek
300 – 400 g pískového/třtinového cukru (podle sladkosti švestek)
Dále můžete přidat podle chuti:
skořice mletá, 2 hvězdičky badyánu, 4 hřebíčky, 1 velký panák rumu
Postup
- Švestky nejprve omyjte a odpeckujte. Poté zamíchejte se všemi vámi zvolenými ingrediencemi včetně cukru, a nechte směs přibližně 15 minut odležet.
- Mezitím si připravte plech na pečení a vyložte jej po dně i po stranách pečícím papírem, aby se povidla nepřipálila.
- Rozehřejte troubu na 230 °C a následně nechte péct asi 30 minut.
Poté snižte teplotu na 140 °C a pomalu dopečte, dokud nejsou povidla hustá a tmavá.
(Toto může trvat přibližně 3 až 6 hodin. Záleží na množství švestek a velikosti nádoby.) - Čerstvá, ještě horká povidla plňte do sterilovaných, pečlivě oschlých skleniček.
Máte doma i jiné ovoce než jen švestky? Výborná jsou i povidla například z plodů Slivoně – neboli Špendlíku žlutého, a nebo z podzimních odrůd hrušek.
Dobrou chuť!