Únor na zahradě

Únor na zahradě

Ve vzduchu je již cítit jaro. Máme pro vás pár tipů, jak na jeho příchod zahradu připravit.

Trávníku prospěje vápnění, jestliže již nemrzne, zvýšíte pH půdy a tím ulehčíte trávě čerpání živin z půdy. Předpěstovávejte ze semínek, je čas na výsev oblíbených květin, bylinek a zeleniny, na našich prodejnách najdete vše potřebné: osiva, substrát pro výsev a množení, rašelinové i lehčené květináče, minipařeniště, sadbové desky atd.

Nastává nejvhodnější doba prohlédnout stromky a keře a vše ostříhat, prosvětlit, je možno tvarovat keře a prořezávat živé ploty. Nejlepší čas prořezat angrešt, rybízy, maliníky, ostružiníky i kanadské a kamčatské borůvky, brusinky a rovněž vinnou révu. Především angrešty a rybízy je třeba prostříhat co nejdříve, jinak hrozí vylamování už narašených pupenů. Rány po větvích je nutné zatírat stromovým balzámem či štěpařským voskem.

V únoru lze začít se sklízením ozimové cibule, špenátu či růžičkové kapusty. V teplejších oblastech už můžete začít vysévat cibuli, mrkev, ředkvičky a špenát. Ovšem nezapomeňte je přikrýt netkanou textilií, aby vám je mráz nezničil.

Některé druhy zeleniny a bylinek už začněte připravovat na ranou výsadbu. Můžete si připravit brambory a předpěstovat sazenice raného salátu, letního póru, rané košťálové zeleniny, rajčat, paprik, bazalky a majoránky. Vedle toho doporučujeme zrýt půdu v záhonech a pohnojit ji. Před výsadbou pak záhony povápněte páleným vápnem. A i v případě zeleniny nezapomeňte na kontrolu uložených plodů a okamžitě vyhoďte zkažené a kazící se kusy.

Krtka v únoru uvítejte s otevřenou náručí

Pokud k vám na zahradu zavítal krtek, nesmutněte. Jeho „práci“ teď využijte! Odeberte rozrytou zeminu, prosejte ji a naplňte s ní květináče a truhličky. Tato „krtčí“ hlína je totiž úžasně provzdušněná a lehká, takže se k vysévání a výsadbě skvěle hodí.

Veškeré práce na zahradě dělejte vždy v bezmrazém počasí, ať rostlinkám neublížíte. Rovněž se vyhněte i větrným dnům. Úpravy na zahradě provádějte nejlépe ve chvíli, kdy vůbec nefouká vítr. Příliš „nedivočte“ a většinu péče si nechte až na druhou polovinu února, kdy už je větší pravděpodobnost, že bude tepleji, a že tedy budou i příhodnější podmínky pro hraní si s dřevinami a rostlinami, které máte schované na své zahradě.

Věnujte pozornost kompostu, zasluhuje si provzdušnit. Obraťte jeho vrstvy – ve spodní části by měla být hrubá vrstva, pak uzrálý kompost a nakonec vrstvička hrubšího materiálu.

Naše tipy
Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.