Lahodný sladký nápoj ze žloutků a mléka si lidé vychutnávali už ve středověku a v dnešní době jeho chuť už neodmyslitelně patří mezi vánoční tradice. Jeho příprava je jednoduchá a lehce tak dokážete zpříjemnit sobě i svým milovaným čekání na vánoční nadílku.
Ingredience:
- žloutky
- 25 g cukru krupice
- 250 ml mléka
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 plechovka kondenzovaného sladkého mléka
- 1 vanilkový lusk
- 300 ml rumu
Postup:
V hrnci vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Poté přidáme mléko, smetanu, kondenzované mléko a zrnka z vanilkového lusku. Směs za stálého míchání metličkou pomalu přivedeme k varu, aby začala houstnout. Ta pravá hustota je řidší než puding. Hrnec odstavíme a necháme vychladnout. Po vychladnutí vmícháme rum a nalijeme likér do připravené litrové láhve.
Vaječný likér skladujeme v lednici, nebo na chladném místě.
Alkohol likér „konzervuje“, proto vám při správném skladování vydrží i měsíc.
Dobrou chuť 🙂