Eggnog Christmas milk cocktail with cinnamon, served in two glasses on vintage tray with shortbread star shape sugar cookies, decor toys, fir branch over white wooden plank table.

Vaječný koňak | Recept

Lahodný sladký nápoj ze žloutků a mléka si lidé vychutnávali už ve středověku a v dnešní době jeho chuť už neodmyslitelně patří mezi vánoční tradice. Jeho příprava je jednoduchá a lehce tak dokážete zpříjemnit sobě i svým milovaným čekání na vánoční nadílku.

Ingredience:

  • žloutky
  • 25 g cukru krupice
  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 plechovka kondenzovaného sladkého mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 300 ml rumu

Postup:

V hrnci vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Poté přidáme mléko, smetanu, kondenzované mléko a zrnka z vanilkového lusku. Směs za stálého míchání metličkou pomalu přivedeme k varu, aby začala houstnout. Ta pravá hustota je řidší než puding. Hrnec odstavíme a necháme vychladnout. Po vychladnutí vmícháme rum a nalijeme likér do připravené litrové láhve.

Vaječný likér skladujeme v lednici, nebo na chladném místě.

Alkohol likér „konzervuje“, proto vám při správném skladování vydrží i měsíc.

Dobrou chuť 🙂

Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email