velikonoční_beránek

VELIKONOČNÍ BERÁNEK

Množství: 1 beránek (forma o objemu 1,5 l)

Ingredience

Na těsto
120 g másla
210 g cukru krupice (lžíci lze nahradit vanilkovým cukrem s pravou vanilkou)
špetka soli
3 vejce
180 g polohrubé mouky
75 g jemně mletých mandlí
nastrouhaná kůra z citronu (cca 5x přejetí struhadlem)
90 ml mléka

Na vymazání formy
1 lžíce másla
2 lžíce hrubé mouky

Postup přípravy

Předehřátí trouby a příprava formy
Zapněte troubu na 150 °C. Formu důkladně vymažte máslem – nejlépe to jde pomocí jeho obalu. Každý záhyb musí být pokrytý. Poté ji vysypte hrubou moukou, kterou rovnoměrně rozprostřete poklepáním     a nakláněním formy. Přebytečnou mouku vysypte.

Příprava těsta
Máslo, sůl a polovinu cukru šlehejte v robotu s třecím nástavcem asi 5–10 minut, dokud směs nezesvětlá a nebude nadýchaná. Postupně přidávejte žloutky – vždy počkejte, až se ten předchozí úplně zapracuje. Jakmile jsou všechny ve směsi, pokračujte ve šlehání ještě 3 minuty.

Ve vedlejší misce smíchejte mouku, mleté mandle a citronovou kůru. Pokud máte celé mandle, můžete je předem rozmixovat.

V jiné nádobě vyšlehejte bílky se špetkou cukru do řídké pěny. Poté postupně zašlehávejte zbylý cukr    a pokračujte ve šlehání alespoň 5 minut, dokud nevznikne pevný sníh, který drží tvar.

Spojení surovin a pečení
Do vyšlehaného másla postupně zapracovávejte moučnou směs a mléko, a to po částech. Nakonec zlehka přimíchejte sníh z bílků. Hotové těsto nalijte do formy a povrch zarovnejte stěrkou. Pečte přibližně 60 minut. Po 50 minutách můžete zkontrolovat propečenost lehkým dotykem – pokud těsto pruží a nepropadá se, je hotové. Barva by měla být zlatavá. Doba pečení se může lišit podle výkonu trouby a velikosti formy.

Vyklopení a finální úprava
Upečeného beránka nechte 2 minuty odpočívat ve formě, poté ji přikryjte talířem a opatrně obraťte. Forma by měla jít snadno sundat. Beránka nechte ještě 5–10 minut dojít, poté ho přesuňte na mřížku nebo podložku a nechte úplně vychladnout. Nakonec posypte moučkovým cukrem a ozdobte podle vlastní fantazie.