Vertikutace

Vertikutace – poslední lázeňská kůra tohoto roku pro váš trávník.

Každoroční horké letní teploty a přímý sluneční svit dává trávníku pořádně zabrat. Na podzim si tak jistě zaslouží špetku vaší pozornosti, aby byl na příští sezónu opět v dobré kondici.
 
V posledních letech je prořez trávníku u zahrádkářů stále oblíbenější metodou, jak udržet okrasný zelený koberec v dobré kondici. Právě vertikutace zatočí nejen s mechem a s přízemními růžicemi „plevelů“, ale zároveň odstraní i suchou trávu a spadané listí, které společně tvoří plsť. Tímto procesem tak nejenže odpravíte vše, co do trávníku nepatří, zároveň přitom prořežete vrchní vegetační vrstvu a přesekáte travní výběžky, čímž nastartujete velice důležitou obnovu a regeneraci rostlin a zajistíte lepší přístup živin, vláhy, slunce a vzduchu ke kořenům.
 
Provádí se nejlépe v období od konce srpna do konce září a ideální délka trávníku před vertikutací je přibližně 3–4 cm. Pokud tedy tráva dosahuje větší délky, bude nutné ji nejdříve posekat.
 
A jdeme na to :
Na menší trávníkové plochy jsou dostačujícím pomocníkem vertikutační hrábě, na plochy vetší je pak vhodnější elektrický nebo benzínový vertikutátor. Vertikutátorem vždy projíždíme směrem do kříže, aby se ze všech směrů růstu odstranila veškerá nahromaděná travní plsť a půda se zároveň výborně provzdušnila.
Co dělat potom?
Jakmile dokončíte vertikutaci je důležité odstranění nahromaděných zbytků rostlin – buď vertikutátorem s drápky, nebo pomocí plastových hrábí. Buďte přitom opatrní, abyste nevytrhali travní kořínky. Trávník dosejte. Je nutné počítat s tím, že po vertikutaci se objeví holé plochy úplně bez porostu. Pomocí rychle klíčící travní směsi dokážete nejen tyto plochy, ale také celý trávník – pokud je řidší, ještě na podzim částečně zregenerovat a zatravnit Jako poslední krok je důležité aplikovat trávníkové hnojivo.
 
Před nadcházející zimou je nejlepší použít variantu hnojiva s vysokým obsahem draslíku, který pomáhá k správnému vyzrání rostlinných pletiv a také celkově posílí kořenový systém trav.
 
V našich prodejnách M.A.T najdete vše potřebné k vertikutaci vašeho trávníku od začátku do konce.
Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.