barbecue-g76df004d5_1920

Začínáme s grilováním: Jak vybrat správný gril?

Grilovací sezóna nám pomalu ale jistě začíná. Jste v grilování začátečníci nebo se chystáte pořídit si nový gril? A který typ byste měli zvolit, na dřevěné uhlí, plynový gril nebo elektrický? Pojďme se podívat na výhody a nevýhody jednotlivých typů grilů. Určitě vám to pomůže s následným výběrem toho pravého.

Oheň, plyn nebo elektřina?

Zjednodušeně existují tři hlavní druhy grilů – na dřevěné uhlí, plynové a elektrické. Každý má své výhody i nevýhody. Nelze jednoznačně říci, který je nejlepší, a na kterém uvaříte nejlépe. Ale můžeme Vám vyjmenovat jednotlivé výhody a nevýhody, a to Vám pak může pomoct s výběrem toho nejvhodnějšího právě pro Vás.

Ohněm to začalo

Říká se, že se nic nevyrovná praskání ohníčků a kouřové vůně, kterou natáhne maso grilované na dřevěném uhlí. S tím musíme souhlasit. Dokonalou grilovací atmosféru zažijete hlavně s pravým ohněm.
Naopak grily na dřevěné uhlí jsou náročnější na provoz. Potřebujete mít vždy dostatek dřevěného uhlí či briket a po každém grilování musíte vyčistit rošt. Navíc při grilování nad ohněm odkapává z masa tuk přímo do ohně a tam se přepaluje, což nepatří mezi nejdravější záležitosti. Za největší nevýhodu pak považujeme nemožnost regulace tepla. Jste jednoduše závislí na tom, jak žhavé uhlí máte. Regulovat můžete pouze přívod vzduchu, máte-li k dispozici poklop.
Gril na dřevěné uhlí potřebuje zdatného grilmástra, který dokáže rozdělat oheň a následně ho udržovat i během grilování. Pro rozdělání ohně existuje mnoho tekutých i pevných podpalovačů a další pomůcky. Je tedy při pořizování takového grilu nutné počítat i s náklady na další tyto pomůcky.

Plyn – nejlepší přítel kuchaře

Asi největší výhodou plynových grilů je možnost regulace plamenu. Grilované pokrmy tak nespálíte a můžete je nejprve prudce ogrilovat, a poté na mírném plameni přikryté víkem dodělat jako v troubě. Těch možností u plynových grilů je více. Většina z nich je totiž vybavena přídavným hořákem pro přípravu omáček a sosů.
Oceníte taky snadné zapálení a okamžitou možnost grilování, což je stejné jako u běžného plynového sporáku. Další výhodou je vanička, kam stéká tuk z masa, tím pádem se nepřepaluje a nevznikají nezdravé látky. Údržba je také velmi jednoduchá, stačí vždy jen očistit rošt, případně vyměnit plynovou bombu.
Nevýhodou je jak jinak než absence reálného ohně, případně náročnější přemist’ování grilu. Většina z nich je ale vybavena kolečky, což přesun zjednodušuje.

Elektrické grily i na doma

Mezi výhody elektrických grilů patří odvod šťávy z grilovací plochy do nádoby, možnost grilování například i na balkoně nebo přímo v kuchyni. Rovněž jako u plynových grilů máte možnost regulace tepla. Také se vyrábí verze s příklopným víkem, která umožňuje grilováni z obou stran zároveň.
Nevýhodou elektrických grilů je nutnost přívodu elektrické energie, omezená plocha (elektrické grily bývají zpravidla menší velikosti) a samozřejmě také absence kouřového aroma v grilovaných pokrmech.

Nezapomeňte na správnou výbavu

Všechny typy grilů spojuje jedno – výbava grilmástra. Každý grilmástr by měl vlastnit grilovací kleště, zástěru a také další pomůcky – třeba formu na rybu, mašlovačku a další pomůcky, které vám pomohou připravit ty nejchutnější pokrmy.

Potřebujete pomoct? Zeptejte se našich pracovníků v prodejnách M.A.T. – rádi Vám poradí.
Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.