Grilovací sezóna nám pomalu ale jistě začíná. Jste v grilování začátečníci nebo se chystáte pořídit si nový gril? A který typ byste měli zvolit, na dřevěné uhlí, plynový gril nebo elektrický? Pojďme se podívat na výhody a nevýhody jednotlivých typů grilů. Určitě vám to pomůže s následným výběrem toho pravého.
Oheň, plyn nebo elektřina?
Zjednodušeně existují tři hlavní druhy grilů – na dřevěné uhlí, plynové a elektrické. Každý má své výhody i nevýhody. Nelze jednoznačně říci, který je nejlepší, a na kterém uvaříte nejlépe. Ale můžeme Vám vyjmenovat jednotlivé výhody a nevýhody, a to Vám pak může pomoct s výběrem toho nejvhodnějšího právě pro Vás.
Ohněm to začalo
Naopak grily na dřevěné uhlí jsou náročnější na provoz. Potřebujete mít vždy dostatek dřevěného uhlí či briket a po každém grilování musíte vyčistit rošt. Navíc při grilování nad ohněm odkapává z masa tuk přímo do ohně a tam se přepaluje, což nepatří mezi nejdravější záležitosti. Za největší nevýhodu pak považujeme nemožnost regulace tepla. Jste jednoduše závislí na tom, jak žhavé uhlí máte. Regulovat můžete pouze přívod vzduchu, máte-li k dispozici poklop.
Plyn – nejlepší přítel kuchaře
Asi největší výhodou plynových grilů je možnost regulace plamenu. Grilované pokrmy tak nespálíte a můžete je nejprve prudce ogrilovat, a poté na mírném plameni přikryté víkem dodělat jako v troubě. Těch možností u plynových grilů je více. Většina z nich je totiž vybavena přídavným hořákem pro přípravu omáček a sosů.
Oceníte taky snadné zapálení a okamžitou možnost grilování, což je stejné jako u běžného plynového sporáku. Další výhodou je vanička, kam stéká tuk z masa, tím pádem se nepřepaluje a nevznikají nezdravé látky. Údržba je také velmi jednoduchá, stačí vždy jen očistit rošt, případně vyměnit plynovou bombu.
Nevýhodou je jak jinak než absence reálného ohně, případně náročnější přemist’ování grilu. Většina z nich je ale vybavena kolečky, což přesun zjednodušuje.
Elektrické grily i na doma
Nezapomeňte na správnou výbavu
Všechny typy grilů spojuje jedno – výbava grilmástra. Každý grilmástr by měl vlastnit grilovací kleště, zástěru a také další pomůcky – třeba formu na rybu, mašlovačku a další pomůcky, které vám pomohou připravit ty nejchutnější pokrmy.