1464px-Cydalima_perspectalis_MHNT_Imago

Zavíječ zimostrázový | Hrozba pro buxusy

Zavíječ zimostrázový je motýl pocházející z Východní Asie, který se do Evropy dostal v průběhu 21. století. Jedná se o nenápadného bílo-hnědého motýla, který není sám o sobě pro buxusy nebezpečný. To přichází až s housenkami tohoto motýla. Ty mají zelenou barvu s černou kresbou a jemné chloupky.

Jak housenky napadají rostliny?

Největším problémem je, že housenky napadají rostliny zevnitř, tím pádem rozeznáme jeho napadení až poté, kdy je opravdu hodně poškozený.

Jak napadnutí odhalit? 

Je velmi důležité od začátku jara buxusy pravidelně a velmi pečlivě kontrolovat. Prvními známkami jsou zápředky, vypadající jako malé pavučinky a okousané listy. Je důležité kontrolovat buxusy zevnitř, například odloupnutím kousku kúry, pod kterou se právě housenky nacházejí.

Kdy se housenky začnou vyskytovat?

Je velmi důležité vědět, že housenky se vyskytují už od počátku jara, hned poté co se plně vyvinou a zakuklí, k čemuž dochází na přelomu dubna a května. Po třech týdnech dochází k líhnutí prvních motýlů. Ty poté kladou během léta vajíčka na spodní listy našich buxusů a cyklus se opakuje. Poslední housenky přicházejí na svět na podzim a na rostlinách se zakuklí až do nadcházejícího jara, kdy začínají být zase aktivní v ničení našich rostlin.

Jak housenky zneškodnit a rostliny zachránit?

Osobně doporučujeme postřik Karate se Zeon technologií CS, který je opravdu velmi účinný.
Pokud při kontrole housenky objevíte, musíte konat opravdu rychle. Postřik musí proniknout dovnitř keře, proto ho postříkejte pečlivě ze všech stran. Při opakovaném výskytu je nutno postřik aplikovat znovu. Pozor! Při teplotách vyšších než 22 stupňů Celsia rostliny neošetřujte!
Jako pomoc při výskytu zavíječe pomůže i insekticid na přírodní bázi Spintor, který je používaný v ekologickém zemědělství.
 
Potřebujete pomoct? Zeptejte se našich pracovníků v prodejnách M.A.T. – rádi Vám poradí.
Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.