Happy father looking at son measuring wooden plank with building level. Building a dog house at backyard

Jak postavit psí boudu

Pejsci si na zahradě zaslouží pěkné bydlení, ať už zůstávají na zahradě neustále či jen přes den. Ochrání je před sluncem, deštěm i zimou. Psí boudy ale v poslední době nepatří mezi nejlevnější záležitosti. S naším návodem dokážete psí boudu postavit svépomocí a ještě vás to nebude stát moc peněz. Pojďme se společně podívat, jak na to.

Koupit psí boudu? I 10 tisíc korun

Za kvalitní psí boudu můžete zaplatit deset tisíc i více. Proto lidé nechávají své pejsky nocovat či odpočívat v garáži. Nechat otevřenou garáž po celý den je riskantní, i kdybyste byli po celou dobu doma. Navíc každý garáž u domu nemá.
Přesto můžete získat kvalitní psí boudu a nezatížit rodinný rozpočet tak závažným způsobem. A to vrhnout se na stavbu svépomocí. Není to žádná věda. Vše, co potřebujete, je správný materiál, trocha zručnosti a chuť se do toho pustit.

Co budete pro stavbu boudy potřebovat

Nejdůležitějším a nejdražším materiálem je dřevo. Od toho, za jakou cenu dřevo seženete, se bude odvíjet celková cena boudy. Zbylý materiál už je levnější. Máte-li známého mezi truhláři, máte napůl vyhráno. Dále budete potřebovat:
  • AKU šroubovák
  • Nařezané dílce dřeva
  • Sada vrutů
  • Spojovací úhelník
  • Polystyren
  • Šindele
  • Panty
  • Impregnační nátěr
  • Střešní lepidlo
  • Nůž – řezák
  • Metr
  • Kladivo
  • Ochranné rukavice

Co se týče nářadí, ani ho nemusíte kupovat, pokud jej nemáte. Stačí poprosit třeba souseda. Pokud máte dobré sousedské vztahy, třeba se s vámi pustí do práce. A jdeme na samotný postup.

Připravte si plánek

Bez plánu to nepůjde. Pokud nechcete nebo si netroufáte vytvořit plánek pro stavbu psí boudy, projděte internet, jistě narazíte na spoustu zajímavých nápadů i konkrétních plánů. Nepotřebujete-li, aby bouda odrážela váš osobitý styl, pak si můžete tímto způsobem ušetřit trochu práce.

Proč se plánek dělá? Díky němu budete mít jasno, jak bude psí bouda ve výsledku velká a kolik budete potřebovat materiálu. Plánek je stěžejní tedy nejen pro vás, ale i například pro truhláře, který vám nařeže dřevo. Jste-li ale dostatečně zruční a disponujete potřebným vybavením jako například pila, pak i to zvládnete sami.

Teď je na řadě materiál

Podle plánku si obstarejte všechen materiál v potřebných rozměrech. Předtím, než se pustíte do práce, si všechny potřebné věci raději zkontrolujte. Vyvarujete se tak přerušování stavby cestami do M.A.T.u. Seznam materiálu a nářadí jsme sepsali výše. Jistě se vám ale bude hodit i pomocník. Tím může být například kamarádský soused nebo někdo z rodiny či přátel.

Základová deska je základ

Stejně jako při stavbě domu musíte začít základovou deskou. Aby nebyla bouda posazená přímo na zem, doporučujeme základovou desku umístit na dřevěné hranoly. Díky tomu, že deska nebude v přímém kontaktu se zemí, prodloužíte její životnost. Desku poté přišroubujte pomocí AKU šroubováku a vrutů k hranolům tak, aby byla deska pevně ukotvena.

Nyní je na řadě izolace základové desky, aby vašemu pejskovi nebyla v boudě zima. Na to budete potřebovat polystyrenovou desku o tloušťce cca 5 centimetrů. Desku zaizolujete tak, že polystyren přiložíte mezi základovou desku a další desku, kterou přiložíte návrh a připevníte k základové desce pomocí vrutů.

Namontujte stěny

Nyní můžete přistoupit k montáži stěn. Doporučujeme začít nejprve bočními stěnami. Boční stěny upevněte vespod pomocí vrutů k základové desce po celé spodní délce. Pokračujte instalací přední desky, u které musíte počítat s otvorem, tedy vchodem pro pejska. Velikost otvoru přizpůsobte velikosti vašeho psíka.

Než namontujete zadní desku, je potřeba počítat i s vnitřní příčkou. Ta sehrává v boudě důležitou roli. Zabraňuje totiž přímému pronikání studeného vzduchu do boudy, a ochrání tak vašeho čtyřnohého mazlíčka před prochladnutím. A nakonec můžete přišroubovat i zadní desku. Tu připevněte jak k základové desce, tak k bočním stěnám opět pomocí vrutů.

Vrhněte se na střechu

Poslední částí, kterou budete montovat, je střecha. Ta ochrání vašeho psa před deštěm, sněhem i větrem. Doporučujeme vám vyrobit odnímatelnou střechu. Lépe se vám tak bude bouda udržovat. Proto jsme do seznamu potřebných věcí umístili panty. Díky tomu budete moct střechu otevírat jako poklop. Přišroubujte tedy střechu k bočním stěnám pomocí pantů. Nezapomeňte, že by měla střecha přesahovat stěny, kvůli odtoku vody.

Na střechu pak položte střešní krytinu, postačí vám klasické šindele. Svou roli zvládnou náležitě a zároveň patří mezi levnější materiál. Šindele připevněte ke střeše pomocí hřebíků a kladiva. Můžete taky použít vhodné lepidlo.

Natřete boudu pro delší životnost

Aby vám psí bouda vydržela co nejdéle, natřete ji z vnější části vhodným nátěrem. Nechte si poradit, abyste dostali nátěr přímo na venkovní dřevo. K natírání doporučujeme použít štětku.

Jak dlouho to bude trvat a kolik to bude stát

Vše se odvíjí od toho, co necháte na ostatních a co všechno budete dělat sami. Další věcí ovlivňující délku trvání je náročnost konstrukce. Ale základní psí boudu zvládnete ve dvou lidech hravě do tří hodin. Není to složitější než skládání běžného nábytku, jako jsou skříně apod.

Cena se bude nejvíce odvíjet podle dřeva, které je nejdražší položkou na seznamu. Obecně byste za materiál na klasickou boudu neměli dát více než dva tisíce korun.

Postavili jste psí boudu svépomocí? Pochlubte se nám fotografií.

Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.