Také Vám po koledě a velikonoční nadílce zbyla spousta vařených vajec a nevíte, co s nimi? Zde najdete pár tipů. Vařená vejce se sice nemusí zpracovat ihned, ale mají omezenou dobu tvranlivosti. Pokud máte vejce už oloupaná, dejte je do lednice do misky s vodou. Vodu každý den vyměňujte – vajíčka by měla vydržet až týden. Pokud jste je ještě neoloupali, měla by v chladničce vydržet asi čtyři dny.
Kulajda
Hustá krémová polévka je nejlepší s čerstvým pečivem. Na opravdu chutnou kulajdu budete potřebovat kopr, brambory, hladkou mouku, kmín, nové koření, pepř, bobkový list, zakysanou smetanu, ocet, houby a samozřejmě vajíčka. Sušené houby předem namočte a teprve poté je uvařte spolu s bramborami a kmínem do měkka. Smíchejte nové koření, pepř a bobkový list. V misce si připravte smetanu, přisypte mouku a dobře promíchejte. Směs přidejte k dovařeným bramborám. Na závěr polévku dochuťte octem, koprem a přidejte vejce.
Vaječný koláč
Na vaječný koláč budete potřebovat vajíčka – uvařená i syrová, housky nebo rohlíky, máslo, smetanu, sůl, pepř, kopr a petrželku. Nejdříve namočte housky nebo rohlíky do vody a vymačkejte je. Žloutky našlehejte s máslem do pěny. Lehce vmíchejte sůl, pepř, vymačkané housky, kopr, petrželku, našlehanou smetanu a pět nakrájených vajec. Jedno odložte na zdobení. Nakonec vmíchejte sníh z bílků. Těsto dejte do vymazané dortové formy a pečte na 180 °C asi půl hodiny. Upečený koláč ozdobte kolečky vařeného vejce a koprem.
Pštrosí vejce
Na pštrosí vejce si nachystejte mleté maso, sůl, strouhanku, olej na smažení a vajíčka. Nejdříve si připravte čtyři natvrdo uvařená vejce a oloupejte je. K mletému masu přidejte do misky dvě syrová vejce a osolte. Podle potřeby přidávejte strouhanku a vytvořte pevné těsto. Ze čtvrtiny masa vytvarujte placičku. Doprostřed dejte celé oloupané vajíčko a maso kolem něj obalte. Hotový plněný karbanátek obalte ve strouhance. Na pánvi rozpalte dostatečnou vrstvu oleje a karbanátek ze všech stran osmažte dozlatova.
Francouzské brambory
Na zapékané francouzské brambory budete potřebovat uzené maso, brambory, vajíčka, smetanu, cibuli, máslo, sůl, pepř a strouhanku na vysypání pekáčku. Nejdříve uvařte brambory a nakrájejte je na plátky. Než se brambory uvaří, nakrájejte cibuli na kolečka a nechte zesklovatět na másle. Pekáček vymažte máslem
a vysypejte strouhankou a pokládejte střídavě brambory (nezapomeňte osolit a opepřit), maso, vařená vejce a cibuli. Poslední musí být vrstva brambor. Dejte do trouby předehřáté na 160 °C a po deseti minutách přelijte vejci prošlehanými se smetanou a pečte další půl hodinu.
Plněná vejce
Klasika, se kterou si ale můžete vyhrát. Vajíčka natvrdo oloupeme, rozpůlíme a vyjmeme žloutky, které prolisujeme. Přidáme máslo, hořčici, sůl, pepř a nadrobno nakrájenou a osmahnutou cibuli. Vše vyšleháme do pěny a lžičkou vložíme zpět do rozpůlených bílků. Servírujeme s čerstvým pečivem, rajčaty či ředkvičkami.
Vajíčkový salát
Vařená vajíčka se hodí do mnoha salátů. Natvrdo uvařená vajíčka vychladíme a pokrájíme, přisypeme k nim nakrájené nakládané okurky a cibuli. Cibuli můžeme nejprve krátce spařit a vychladit. Kdo chce, přidá i nakrájené uvařené brambory. Na závěr vmícháme ochucenou majonézu nebo zakysanou smetanu či jogurt a pár kapek oleje. Promícháme a necháme v chladu uležet. Podáváme s pečivem.
V našem sortimentu naleznete veškeré potřebné vybavení pro Vaše vaření.