šablona_titulní_foto

VAJEČNÉ RECEPTY

Také Vám po koledě a velikonoční nadílce zbyla spousta vařených vajec a nevíte, co s nimi? Zde najdete pár tipů. Vařená vejce se sice nemusí zpracovat ihned, ale mají omezenou dobu tvranlivosti. Pokud máte vejce už oloupaná, dejte je do lednice do misky s vodou. Vodu každý den vyměňujte – vajíčka by měla vydržet až týden. Pokud jste je ještě neoloupali, měla by v chladničce vydržet asi čtyři dny.

Kulajda
Hustá krémová polévka je nejlepší s čerstvým pečivem. Na opravdu chutnou kulajdu budete potřebovat kopr, brambory, hladkou mouku, kmín, nové koření, pepř, bobkový list, zakysanou smetanu, ocet, houby a samozřejmě vajíčka. Sušené houby předem namočte a teprve poté je uvařte spolu s bramborami        a kmínem do měkka. Smíchejte nové koření, pepř a bobkový list. V misce si připravte smetanu, přisypte mouku a dobře promíchejte. Směs přidejte k dovařeným bramborám. Na závěr polévku dochuťte octem, koprem a přidejte vejce.

Vaječný koláč
Na vaječný koláč budete potřebovat vajíčka – uvařená i syrová, housky nebo rohlíky, máslo, smetanu, sůl, pepř, kopr a petrželku. Nejdříve namočte housky nebo rohlíky do vody a vymačkejte je. Žloutky našlehejte s máslem do pěny. Lehce vmíchejte sůl, pepř, vymačkané housky, kopr, petrželku, našlehanou smetanu a pět nakrájených vajec. Jedno odložte na zdobení. Nakonec vmíchejte sníh           z bílků. Těsto dejte do vymazané dortové formy a pečte na 180 °C asi půl hodiny. Upečený koláč ozdobte kolečky vařeného vejce a koprem.

Pštrosí vejce
Na pštrosí vejce si nachystejte mleté maso, sůl, strouhanku, olej na smažení a vajíčka. Nejdříve si připravte čtyři natvrdo uvařená vejce a oloupejte je. K mletému masu přidejte do misky dvě syrová vejce a osolte. Podle potřeby přidávejte strouhanku a vytvořte pevné těsto. Ze čtvrtiny masa vytvarujte placičku. Doprostřed dejte celé oloupané vajíčko a maso kolem něj obalte. Hotový plněný karbanátek obalte ve strouhance. Na pánvi rozpalte dostatečnou vrstvu oleje a karbanátek ze všech stran osmažte dozlatova.

Francouzské brambory
Na zapékané francouzské brambory budete potřebovat uzené maso, brambory, vajíčka, smetanu, cibuli, máslo, sůl, pepř a strouhanku na vysypání pekáčku. Nejdříve uvařte brambory a nakrájejte je na plátky. Než se brambory uvaří, nakrájejte cibuli na kolečka a nechte zesklovatět na másle. Pekáček vymažte máslem
a vysypejte strouhankou a pokládejte střídavě brambory (nezapomeňte osolit a opepřit), maso, vařená vejce a cibuli. Poslední musí být vrstva brambor. Dejte do trouby předehřáté na 160 °C a po deseti minutách přelijte vejci prošlehanými se smetanou a pečte další půl hodinu.

Plněná vejce
Klasika, se kterou si ale můžete vyhrát. Vajíčka natvrdo oloupeme, rozpůlíme a vyjmeme žloutky, které prolisujeme. Přidáme máslo, hořčici, sůl, pepř a nadrobno nakrájenou a osmahnutou cibuli. Vše vyšleháme do pěny a lžičkou vložíme zpět do rozpůlených bílků. Servírujeme s čerstvým pečivem, rajčaty či ředkvičkami.

Vajíčkový salát
Vařená vajíčka se hodí do mnoha salátů. Natvrdo uvařená vajíčka vychladíme a pokrájíme, přisypeme      k nim nakrájené nakládané okurky a cibuli. Cibuli můžeme nejprve krátce spařit a vychladit. Kdo chce, přidá i nakrájené uvařené brambory. Na závěr vmícháme ochucenou majonézu nebo zakysanou smetanu či jogurt a pár kapek oleje. Promícháme a necháme v chladu uležet. Podáváme s pečivem.

V našem sortimentu naleznete veškeré potřebné vybavení pro Vaše vaření.

Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.