šablona_titulní_foto

PÉČE O TRÁVNÍK

Pokud si přejete mít hustý, tmavě zelený trávník, který vypadá jako z katalogu, budete muset vynaložit trochu práce. Občasné sekání nestačí, jak tedy správně o trávník pečovat? Péče se liší podle ročních období, a proto jsme pro Vás připravili přehled všech činností, které na vás čekají.

Péče o trávník na jaře
Péče o trávník po zimě vyžaduje opatrnost. Neprocházejte se po trávníku, dokud na něm leží sníh, abyste předešli problémům s houbovými chorobami. Počkejte, až sníh roztaje a počasí se ustálí. Ideální je, když teploty dosahují kolem 10 stupňů Celsia a není hrozba nočních mrazů.

Příprava na sezónu a kontrola trávníku po zimě
Dokud není vhodné počasí na péči o trávník, je ideální příležitost připravit veškeré potřebné vybavení. Před prvním jarním sečením zkontrolujte sekačku a vertikutátor. Pokud je počasí příznivé, můžete začít čistit trávník od listí a odhalit případné plísně.

Sečení
Sekačku používejte až poté, co tráva uschne. Dbáme na to, aby se nesekala více než jedna třetina výšky trávníku. První jarní sečení by mělo být provedeno s nabroušenými noži, aby nedocházelo k trhání trávy.

Vertikutace
Na jaře je důležité odstranit mech a plsť z trávníku a provzdušnit kořenový systém. Vertikutaci provádíme za sucha, ideálně alespoň dva dny po dešti.

Jarní hnojení
Po vertikutaci můžeme trávník přihnojit dusíkatým hnojivem. Hnojivo aplikujeme v suchém období.

Dosev trávníku
Pokud po vertikutaci zůstaly holé plochy, můžeme provést dosévání trávníku. Travní osivo je nutné dobře zalít a nově vysazené místo nezatěžovat.

Co s plevelem?
V případě nežádoucího plevelu můžeme zvolit ruční vytrhávání rostlin nebo použití herbicidů. Pokud se rozhodneme pro chemický postřik, musíme po aplikaci počkat minimálně týden se sekáním.

Zavlažování na jaře
Na jaře není obvykle nutné trávník zalévat, aby kořeny mohly proniknout hlouběji do země a využívat vláhu ze spodních vrstev půdy. Pokud však vidíme vysušené místo, můžeme trávník zalít.

Péče o trávník v létě
V létě je klíčové zajistit trávníku dostatečnou závlahu. Sečení by mělo být méně intenzivní a hnojení není tolik potřeba.

Péče o trávník na podzim
Na podzim je opět čas na vertikutaci, hnojení a provzdušňování trávníku. Rovněž můžeme provést dosev trávníku a připravit ho na zimní období.

Péče o trávník v zimě
V zimě se vyvarujte chůze po zamrzlém trávníku a nezatěžujte ho nadměrným shromážděním sněhu. Můžete využít čas na údržbu zahradní techniky a očištění.

Tipy a triky
Pro rovnoměrný a zdravý trávník je důležité pravidelné broušení nožů sekačky a používání správného hnojiva. Proti chorobám a škůdcům trávníku lze použít selektivní herbicidy nebo fungicidy, ale je také důležité dodržovat správnou péči o půdu a trávník.

Příčiny problémů s trávníkem
Problémy s trávníkem mohou být způsobeny různými faktory, jako je nadměrné hnojení, škůdci nebo nedostatečná závlaha. Je důležité identifikovat příčinu problému a následně přijmout vhodná opatření.

S touto péčí a znalostí příčin problémů by váš trávník měl zůstat zdravý, hustý a krásně zelený po celou sezónu.

Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.