šablona_titulní_foto

GRILOVACÍ SEZÓNA

Grilování miluje snad každý, ale málokdo si uvědomuje, že má i svoje zdravotní rizika. Někdy může dojít i k otravě jídlem, což je zvláště patrné v letních měsících, a to často z důvodu nevhodného zacházení     s grilem. Proto se s Vámi podělíme o několik tipů na udržení čistého a bezpečného grilu, aby se předešlo možným otravám a jiným rizikům spojeným s grilováním.

Tipy pro zachování čistoty a bezpečnosti grilu:

Důkladně rozmrazte maso před grilováním
I když byste se možná chtěli co nejdříve pustit do grilování, je důležité dát si na rozmrzání masa pozor. Maso z mrazáku by mělo být rozmrazeno důkladně, aby se zamezilo nedostatečnému propečení na grilu. Nejlepší je plánovat dopředu a maso rozmrazit přes noc v lednici, abyste zabránili úniku šťávy       a kontaminaci ostatních potravin.

Pravidelně čistěte gril
Čištění grilu je klíčové, protože nečistý gril může snadno způsobit přilnutí masa, zvýšit riziko požáru         a ovlivnit chuť a hygienu pokrmů. Stačí použít trochu jedlé sody, nechat ji působit asi 10 minut a pak gril opláchnout teplou vodou.

Čistěte odkapávací misku
Důležité je také pravidelně čistit odkapávací misku grilu, abyste odstranili připálené zbytky jídla               a mastnotu, které by mohly způsobit požár a šíření bakterií.

Dezinfikujte vestavěné poličky
Vestavěné grilovací poličky mohou být hnízdištěm bakterií. Proto je důležité je pravidelně čistit               a dezinfikovat, aby se zabránilo kontaminaci potravin.

Předejít přeplnění grilu
Příliš velké množství jídla připravovaného na grilu najednou může vést k nedostatečnému propečení.      Je důležité nechat dostatek místa mezi kusy masa a případně grilovat v dávkách.

Nedoporučuje se opakované použití marinády
Pokud marináda přišla do styku s syrovým masem, nedoporučuje se ji používat na jiné potraviny,        aby nedošlo k riziku kontaminace. Pokud si přejete použít marinádu na různé potraviny, připravte si oddělené dávky.

Používejte a čistěte potravinový teploměr
Potravinový teploměr je užitečným nástrojem pro kontrolu teploty masa a zajištění bezpečné konzumace. Po každém použití je důležité teploměr důkladně vyčistit.

Správně skladujte a ochlazujte zbytky jídla
Zbytky jídla by měly být rychle ochlazeny a uloženy v chladničce, aby se zabránilo růstu bakterií.

Při dodržování těchto tipů můžete zajistit bezpečné a příjemné grilování pro všechny účastníky.

Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.