šablona_titulní_foto

VOLBA SPRÁVNÉ PÁNVE

Když hovoříme o zdravém vaření, předpokládáme používání nejpřirozenějších organických surovin.      Od výběru oleje až po maso, zeleninu a koření, všechno musí být perfektní. Avšak pokud se do jídel uvolňují škodlivé toxické látky z pánve, není o zdravém vaření možné mluvit. Proto je důležité vybrat správnou pánev, která nebude ohrožovat naše zdraví.

Při hledání ideální pánve se nám nabízí několik možností. Které materiály jsou však ty nejvhodnější?

Pánve, kterým se vyhnout
Existují tři typy materiálů, kterým se většina odborníků doporučuje vyhnout: měď, hliník a teflon (nepřilnavý povrch).

Hliníkové pánve
Hliník je známý neurotoxin, který se může uvolňovat do potravin, zejména pokud je pánev poškrábána kovovými náčiními. Tento materiál může také reagovat s kyselinami obsaženými v potravinách,          což může vést k hromadění hliníku v těle a potenciálním zdravotním problémům.

Měděné pánve
I když jsou měděné pánve esteticky příjemné a dobře vodivé, mohou také uvolňovat částice mědi         do jídel, zejména pokud jsou poškozeny nebo při kontaktu s kyselými potravinami.

Teflonové pánve
Teflonové pánve jsou problematické kvůli možnému uvolňování toxických látek, zejména při vysokých teplotách. Dlouhodobé používání těchto pánví může být spojeno s rizikem pro zdraví.

Bezpečné materiály pánví
Existuje několik bezpečných alternativ, které lze použít jako zdravější náhradu za výše zmíněné materiály. Mezi tyto materiály patří keramika, litina, uhlíková ocel, nerezová ocel a titan.

Keramické pánve
Keramické pánve jsou považovány za bezpečné a ekologické, protože neobsahují toxické látky jako PTFE a PFOA. Jsou také odolné a nabízejí širokou škálu stylů a barev.

Litinové pánve
Litinové pánve jsou levné a bez toxických chemikálií. Jsou relativně odolné a dobře vedou teplo,          což umožňuje rovnoměrné vaření.

Pánve z uhlíkové oceli
Uhlíková ocel je další bezpečnou alternativou, která je odolná a vhodná pro vaření při vysokých teplotách. Její výhody zahrnují dobrou tepelnou vodivost a odolnost.

Nerezové pánve
Nerezová ocel je odolná, snadno se čistí a je netoxická. Je důležité si však uvědomit, že některé typy nerezové oceli mohou obsahovat nikl, což může být pro některé lidi problém.

Titanové pánve
Titanové pánve jsou lehké, silné a odolné. Jsou považovány za biologicky kompatibilní a neuvolňují     do jídla žádné toxické látky. Jsou ideální pro použití v extrémních podmínkách, jako je turistika                a kempování.

Výběr správné pánve je klíčový pro zdravé vaření. Bezpečné materiály zahrnují keramiku, litinu, uhlíkovou ocel, nerezovou ocel a titan. Každý z těchto materiálů má své vlastní výhody a je důležité vybrat ten, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám a preferencím.

V našem sortimentu najdete pánve značky Tescoma, Banguet, Lamart, Remoska, Belis a další.

Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.