Beautiful young woman is smiling while doing laundry at home.

Jak zbavit pračku zápachu a špíny

Perete často? Pak dost možná z vaší pračky vychází nepříjemný zápach, kterého se stoprocentně chcete zbavit, ale na novou pračku nemáte dostatek financí? Stačí několik kroků, které budete čas od času opakovat a vaše pračka bude stále prát jako nová. Tak na co ještě čekáte? Jdeme na to.

Proč byste měli čistit pračku

Spousta lidí si myslí, že stačí pouze koupit pračku a jednoduše prát. Jenže i pračky mají omezenou životnost, a pokud chcete, aby životnost vaší pračky byla co nejdelší, musíte se starat i o její údržbu. Je to stejné jako v případě osobního auta. To byste měli taky pravidelně kontrolovat. Tak či onak, závisí to pouze na vás.
Spousta lidí nabývá dojmu, že v pračce přeci koluje jen voda (navíc s pracím práškem), takže se nemá jak znečistit. Opak je ale pravdou. Nejvíce problémů způsobuje vodní kámen. Takže i záleží na tom, jak tvrdá voda vám teče z kohoutku. Kromě vodního kamene mohou spoustu neplechy nadělat i nečistoty ze špinavého prádla. Častým praním se také může porouchat i těsnění. Pak se z pračky může ztrácet voda. Vnitřkem pračky to ale nekončí. Nečistoty, zbytky pracího prášku a dokonce i plíseň může zůstávat v nálevce na prací prášek a aviváž. A v neposlední řadě neudržovaná pračka nepříjemně zapáchá a to vám možná vadí nejvíce.
Sečteno podtrženo, zdá se, že těch důvodů, proč jednou za čas zkontrolovat a udržovat pračku, je celá řada. Vyhnete se tak předčasnému nákupu nové pračky nebo nákladným opravám.

Jak na čištění a údržbu pračky

Abychom předešli nebo se zbavili výše zmíněných problémů, měli byste jednou za čas provádět údržbu následujících částí pračky. Navíc k tomu nebudete potřebovat drahé čistící prostředky. Stačí vám pouze příručka k vaší pračce, suchý hadr nebo houbička a ocet, případně kyselina citronová.  Nic víc.

Čištění bubnu

Buben je základ. Vnitřek zvládnete vyčistit zmíněnou houbičkou. Ale jak vyčistit buben zvenčí, když nechcete rozebírat pračku nebo používat drahé čistící prostředky? I na to máme jednoduchou odpověď. Ocet.
Ocet totiž dokáže velmi dobře odstraňovat zápach, usazeniny a hubí bakterie. Je však potřeba, abyste zvolili přiměřené množství, tedy 1 až 2 litry octa na jedno čištění.
Vylijte tedy ocet přímo do bubnu a zapněte pračku na nejvyšší stupeň bez jakéhokoliv prádla. V případě že chcete použít “méně drastickou” metodu, použijte místo octa kyselinu citronovou, která má podobné vlastnosti.

Čištění filtru

Na čištění filtru bohužel neexistuje jednotný návod. Každá pračka je vybavena trochu jiným filtrem a v tomto případě vám doporučujeme postupovat přesně podle návodu od výrobce. Pokud jste však návody a příručky k pračce dávno vyhodili, jistě si je můžete stáhnout na webových stránkách výrobce.
V každém případě ucpání filtru bývá častým důvodem poruch praček. Proto byste jeho čištění neměli při údržbě opomenout. Doporučujeme údržbu filtru provádět alespoň jednou za tři měsíce.

Čištění těsnění

Těsnění hraje rovněž velkou roli pro správné fungování vaší pračky. To má za úkol udržet během praní veškerou vodu uvnitř bubnu a zajistit, aby se nedostala ven. Které těsnění máme na mysli a kde se nachází? Přesně to těsnění u dvířek pračky.
Čištění těsnění můžete provádět po každém praní. Stačí suchou houbičkou setřít vodu a případné nečistoty. V případě silnějšího zanesení použijte běžný čisticí prostředek. Dejte však pozor, aby nebyl příliš agresivní. Mohl by totiž poškodit strukturu gumy. Pro jistotu čtěte příbalovou informaci či návod na etiketě přípravku.

Čištění nálevky

Nálevku můžete z pračky jednoduše vyjmout. Většinou ji stačí po vysunutí lehce nadzvednout a poté vyjmout. Je to obdobné jako s klasickým šuplíkem u stolu nebo v kuchyňské lince.
Vyjmutou nálevku můžete pouze utřít navlhčeným hadříkem. Většinou totiž nálevka obsahuje zbytky pracího prášku či aviváže, a tak není třeba další přípravek. Nicméně pokud se vám v nálevce zadržovala vlhkost, může obsahovat také stopy plísně. Tu je pak třeba odstranit odstraňovačem plísní.

Jak dlouho to bude všechno trvat?

Pokud se vrhnete na celkovou údržbu, déle jak 20 minut vám to trvat nebude. Musíte ale počítat také s dobou při čistění bubnu, při kterém poběží pračka na prázdno na nejvyšší stupeň. To mohou být i 2 hodiny. U toho však už být nemusíte. Navíc vás to skoro nic stát nebude.

Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.