Unrecognizable gardener growing microgreens indoors close up photo

Pěstování bylinek doma v zimě

Bylinky a koření jsou v zimě krásnou, svěže vonící pokojovou květinou.

Každá bylinka potřebuje pro svůj optimální růst jiné podmínky. Některým se na parapetu u okna v bytě daří a jiným jednoduše ne. Například koriandr a kopr sice vypěstujete v květináči ze semen, ale po první, pravděpodobně chudší, sklizni už moc neobrazí. Většinou vyplodí ještě pár lístků a pak uhynou. 

Se zimním pěstováním bylin a koření doma to není ale tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. V truhlíku na balkoně můžete přes léto vypěstovat téměř všechny bylinky, ovšem problém nastává, když je chcete mít v zimě v domě nebo je tam vypěstovat ze semínek. Často se stává, že se rostlinky na okně nepěkně vytahují, přepadají, jsou vybělené, bez barvy, chuti i vůně. A nezřídka i přes sebedokonalejší péči hynou. Poradíme vám, jak v zimě pěstovat byliny a koření v bytě a mít je stále po ruce svěží a voňavé.

Jaké byliny a koření v zimě pěstovat

Bazalka, saturejka, kerblík, máta, meduňka, tymián, rozmarýn, šalvěj či oregano jsou byliny, kterým se ve vašich obydlích většinou dobře daří. K dostání jsou ve více odrůdách, lišících se výškou nebo intenzitou růstu. Pro zimní pěstování v bytě volte zásadně kompaktní odrůdy.

Čerstvou petrželku si nejlépe zajistíte z vyrytých kořenů v dostatečně hlubokém květináči. Výsev naťové petržele kadeřavé i hladkolisté v bytových podmínkách nikdy nepřinese dobrou úrodu. Stejné je to s pažitkou – vyryjte část trsu ze záhonu, sestřihněte listy a zasaďte do květináče. Aby přenesené rostliny ze zahrady či balkonu domů neutrpěly , připravujte je na bytové podmínky postupně. Ideální je umístění rostliny na dva týdny do polostínu, pak na další dva týdny do hlubšího stínu. Když se i v těchto podmínkách začne objevovat růst nových listů, jsou připraveny. Tento postup je skvělý např. u rozmarýnu, jenom tak zajistíte, aby vám přes zimu neuschl.

8 pravidel zimního pěstování bylin a koření

  1. Byliny vyžadují 4 až 5 hodin přímého slunečního svitu.
    Nejříve pro pěstování zvolte okno s jižní nebo i východní či západní orientací. Severní okno vynechte, je pro pěstování nevhodné.
  2. Bylinám a zelenému koření pěstovaným v zimě za oknem svědčí teplota od 16 do 18 °C.
  3. Byliny zalévejte až tehdy, když je povrch substrátu suchý. Při pěstování v květináčích jsou nároky na výživu vyšší než na záhonu. Poloviční dávka, kterou běžně hnojíte pokojové květiny, je pro byliny dostatečná. Přihnojujte pouze v době vegetativního růstu.
  4. V květináči je kořenový systém bylin a koření choulostivější než venku na zahradě a vyžaduje substrát skutečně kvalitní. Základní podmínkou je dobrá propustnost, vyplatí se přidat i do kupovaného substrátu část agroperlitu, hrubého písku či jemného štěrku.
  5. Květináče z pálené hlíny jsou pro pěstování bylin vhodnější než plastové, protože umožňují prostup vzduchu do kořenového systému rostliny a kořeny v nich jsou méně náchylné k zahnívání. Při pěstování v plastu pečlivěji vyberte propustný substrát. Zajistěte dostatečný počet a propustnost drenážních otvorů, aby mohla přebytečná voda při zálivce rychle odtéct.
  6. Přes zimu až do jara sbírejte u bylin a koření pěstovaných doma pouze vrcholky výhonů – opatrně je zaštipujte. Přílišné seříznutí rostliny může vést k uhynutí. Výjimkou jsou petrželka, kde sbírejte celé stonky, a pažitka, u které se listy rovněž nebojte hlouběji seříznout
  7. Bylinky v květináčích nabízené v potravinových marketech jsou určené k přímé spotřebě, nikoli k dalšímu pěstování. Jsou pěstovány ve sklenících tak, že v nádobě roste často několik desítek rostlinek a na trhu jsou pak expedovány v optimálním termínu, kdy mají dostatek listové hmoty. Uchovat je doma bývá problém.
Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.