chicken-gd68af1476_1920

11 věcí pro lepší správu kurníku v létě

Správa kurníku v létě nemusí být jednoduchá. Pokud žijete v oblasti, kde jsou v létě dosahovány velmi vysoké teploty, mohou kuřata a jiná drůbež vykazovat první známky přehřátí.

Připomeňme, že kuřata mají velmi odlišný organismus než ten náš: jejich tělesná teplota se blíží     40°C, srdce bije 280 až 315krát za minutu a tato zvířata nemají potní póly, takže nemohou ochlazovat povrch pocením. Může se tedy stát, že spatříme zvířata s roztaženými křídly lapající      po dechu s otevřeným zobákem. Toto je strategie, kterou kuřata používají ke snížení tělesné teploty.

Pokud by byla venkovní teplota příliš vysoká, tyto zvířecí triky ztrácejí svou účinnost
a drůbež by v některých případech mohla zemřít na úpal. V takovou chvíli je důležité snažit se zvířatům pomoct, aby netrpěla přebytečným teplem. 

Zde je 11 tipů, jak v létě nejlépe řídit slepice a kurníky, aby byly tyto měsíce snesitelné i pro ně:

  1. V létě vždy zajistěte oblasti se stínem. Kuřata budou mít ráda stinné oblasti, kam se mohou uchýlit. Pokud je necháte na slunci během nejteplejších hodin dne, může to znamenat jejich smrt. Nízká dřevěná bouda, nebo ještě lépe řada hustých keřů, zaručí Vašim kuřatům místo      k odpočinku.
  2. Zajistěte čistou pitnou vodu. V kurníku je v létě lepší umístit napajedla do stinného koutu, rovněž orientovaného na sever a pitnou vodu často obnovovat. Zabraňte přehřátí vody.              V případě mimořádných veder rozpusťte ve vodě kostky ledu.
  3. Nabízejte kuřatům v létě krmivo s vysokým obsahem vlákninyPotraviny bohaté na vlákninu, jako jsou otruby, jablka, hrušky, zelí, fenykl či švestky, povzbuzují zvířata, aby méně jedla a více pila, což jim umožňuje se hydratovat.
  4. Omezte kukuřici a potraviny, které jsou příliš bohaté na vodu.  Kukuřice se svou dlouhou dobou trávení může přispívat k přehřívání zvířat. Potraviny, které jsou velmi bohaté na vodu, jako jsou melouny, mohou v některých případech způsobit úplavici.
  5. Dejte svým kuřatům nějakou „pomoc“. Přidání elektrolytů, probiotik a vitamínů B do dávek krmiva může být prospěšné během nejteplejších období roku. Do pitné vody vždy přidávejte jablečný ocet (na 3 litry jednu polévkovou lžíci).
  6. Poskytněte jim mělkou vanu s vodou.  Je-li velké horko, kuřata budou ráda stát s tlapkami namočenými ve vodě, případně si namočí kůži a peří.
  7. Poskytněte jim přízemní koupelové prostory.  Kuřata milují půdní koupele k odstranění ektoparazitů, jako jsou pylové vši. Umístěte tuto koupel pod některé keře nebo do stínu.
  8. V létě kurník nepřeplňujte.  Přeplněnost vede zvířata k většímu pohybu, často bouřlivé interakci a přehřívání.
  9. Kurník uchovávejte v chladu.  Vyvarujte se stavění kurníků v kovových materiálech – v létě     se promění v pec. Vytvořte proud vzduchu přidáním okna uzavřeného mříží v noclehárně. Umístěte okno na stěnu naproti vchodovým dveřím, blízko stropu: horký vzduch se hromadí v horní části přístřešku.
  10. Udržujte kurník čistý.  Často odstraňujte zvířecí podestýlku a výkaly: v létě se v kurníku mohou velmi rychle vytvořit nálety much. Dávejte si také pozor na invaze roztočů červených (dermanissi), kterým je třeba rychle čelit.
  11. Nabídněte kuřatům „nanuka“.  Nakrájejte cuketu, zelí, cibuli, jablka, švestky a další ovoce. Vložte je do nádoby na zmrzlinu a naplňte ji vodou. Vše dejte na jeden den do mrazáku a nabídněte kuřatům ledový blok s ovocem a zeleninou uvnitř. Zvířata ho budou vesele klovat a ochlazovat se.
 

Potřebujete s něčím poradit? Zeptejte se našich pracovníků v prodejnách M.A.T.

Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.