jabloně

Hrozba jménem obaleč jablečný

Obaleč jablečný je motýl, jehož housenky mají na svědomí hnilobu a červivost našich jablek. Z počátku housenky jen nenápadně a neznatelně okusují listy jabloní, postupně se však dostanou až k jádřincům plodů, ve kterém často ničí i semena. Napadený plod se následně velmi výrazně zbarví, povrch změkne a plod předčasně opadne. Housenky obaleče jablečného dokážou během svého života zničit 2–3 plody, proto je opravdu důležité proti nim bojovat.

Kdy, jak a čím ošetřit jabloně?

  • První ošetření, které bude cílit na první generaci housenek musí proběhnout po vrcholu letové vlny obaleče, a to tedy na přelomu květen/červen. Ošetření zopakujeme po 7–9 dnech.
  • To stejné platí i u druhé generace housenek, a to v polovině července, kdy opět ošetření zopakujeme po 7–9 dnech.

Osvědčeným postřikem  na trhu je přírodní prostředek Červivost jabloní STOP v dávce 6 ml do 10 ml vody, který má povolení i do ekologického zemědělství, jelikož nezanechává v ošetřovaných rostlinách žádná rezidua. Účinkuje i na slupkové a pupenové obaleče u jabloní a také proti obalečům u révy vinné. Přípravek aplikujte dle přiložených informací do počátku skanutí (vytváření a stékání kapek na postřikovaném území).

Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.