Domácí nakládané kysané zelí má oproti tomu kupovanému mnoho výhod a zdaleka se s ním nemůže srovnávat. Věděli jste, že si tuto vitamínovou bombu dokážete vyrobit i doma?
Poradíme Vám, jak na to.
Potřebné ingredience:
Zelí, cibule, kopr, kmín, nové koření, pepř, bobkový list.
(1 kg zelí vystačí na přibližně jednu 0,5 l zavařovací sklenici.)
Postup přípravy :
- Nakrouháme zelí, nasypeme do vaničky, prosolíme, přidáme kmín a necháme alespoň tři až čtyři hodiny pustit šťávu.
- Potom zelí natlačíme do důkladně omytých sklenic, aby v každé byla i šťáva a co nejméně vzduchu. Neplníme úplně dovrchu, protože se mírně zvedne.
- Sklenice zavíčkujeme a dáme je na plechy k topení nebo někam do tepla.
Za několik málo dní se rozběhne mléčné kvašení a víčka se vydují.
Přebytečná šťáva a plyny budou postupně odcházet drobnými škvírkami pod víčkem. Dopředu se tey na to připravte a postavte sklenice na tác s vyšším okrajem nebo do mísy. Už po pár dnech se začnou víčka vydouvat, ve sklenicích to bublá a po stranách mírně vytéká šťáva. Jakmile víčko zase splaskne, je první a nejbouřlivější kvašení u konce.
Když víčka klesnou přeneseme sklenice na chladné a tmavé místo a necháme ještě dokvasit.