Sauerkraut, fermented cabbage with carrots in bowl on wooden background. Superfoods for support the immune system.

Recept na domácí kysané zelí

Domácí nakládané kysané zelí má oproti tomu kupovanému mnoho výhod a zdaleka se s ním nemůže srovnávat. Věděli jste, že si tuto vitamínovou bombu dokážete vyrobit i doma?
Poradíme Vám, jak na to.

Potřebné ingredience:

Zelí, cibule, kopr, kmín, nové koření, pepř, bobkový list.
(1 kg zelí vystačí na přibližně jednu 0,5 l zavařovací sklenici.)

Postup přípravy :

  1. Nakrouháme zelí, nasypeme do vaničky, prosolíme, přidáme kmín a necháme alespoň tři až čtyři hodiny pustit šťávu.
  2. Potom zelí natlačíme do důkladně omytých sklenic, aby v každé byla i šťáva a co nejméně vzduchu. Neplníme úplně dovrchu, protože se mírně zvedne.
  3. Sklenice zavíčkujeme a dáme je na plechy k topení nebo někam do tepla.

Za několik málo dní se rozběhne mléčné kvašení a víčka se vydují.
Přebytečná šťáva a plyny budou postupně odcházet drobnými škvírkami pod víčkem. Dopředu se tey na to připravte a postavte sklenice na tác s vyšším okrajem nebo do mísy. Už po pár dnech se začnou víčka vydouvat, ve sklenicích to bublá a po stranách mírně vytéká šťáva. Jakmile víčko zase splaskne, je první a nejbouřlivější kvašení u konce.

Když víčka klesnou přeneseme sklenice na chladné a tmavé místo a necháme ještě dokvasit.

Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.