Sauerkraut, fermented cabbage with carrots in bowl on wooden background. Superfoods for support the immune system.

Recept na domácí kysané zelí

Domácí nakládané kysané zelí má oproti tomu kupovanému mnoho výhod a zdaleka se s ním nemůže srovnávat. Věděli jste, že si tuto vitamínovou bombu dokážete vyrobit i doma?
Poradíme Vám, jak na to.

Potřebné ingredience:

Zelí, cibule, kopr, kmín, nové koření, pepř, bobkový list.
(1 kg zelí vystačí na přibližně jednu 0,5 l zavařovací sklenici.)

Postup přípravy :

  1. Nakrouháme zelí, nasypeme do vaničky, prosolíme, přidáme kmín a necháme alespoň tři až čtyři hodiny pustit šťávu.
  2. Potom zelí natlačíme do důkladně omytých sklenic, aby v každé byla i šťáva a co nejméně vzduchu. Neplníme úplně dovrchu, protože se mírně zvedne.
  3. Sklenice zavíčkujeme a dáme je na plechy k topení nebo někam do tepla.

Za několik málo dní se rozběhne mléčné kvašení a víčka se vydují.
Přebytečná šťáva a plyny budou postupně odcházet drobnými škvírkami pod víčkem. Dopředu se tey na to připravte a postavte sklenice na tác s vyšším okrajem nebo do mísy. Už po pár dnech se začnou víčka vydouvat, ve sklenicích to bublá a po stranách mírně vytéká šťáva. Jakmile víčko zase splaskne, je první a nejbouřlivější kvašení u konce.

Když víčka klesnou přeneseme sklenice na chladné a tmavé místo a necháme ještě dokvasit.

Není obchod jako obchod

Jsme česká firma

Naše firma se může pyšnit dlouholetou českou tradicí a již od roku 1993 se zabývá velkoobchodním prodejem. Nabízíme široký sortiment nejen z oblasti železářství, potřeb na zahradu či ručního nářadí pro řemeslníky, ale i z oblasti domácích potřeb. Provozujeme vlastní maloobchodní síť prodejen po celé České republice.

Zůstaňte v kontaktu

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Políčka označená hvězdičkou jsou povinná
Odesláním beru na vědomí zpracování osobních údajů

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.