šablona_titulní_foto

ZAHRADNÍ DOMEČEK

Jak postavit zahradní domeček pro děti?

Zahradní domeček pro děti může být vynikajícím doplňkem každé zahrady, poskytujícím zábavu jak malým, tak i větším dětem. Postavení takového domečku nemusí být složité a s naším praktickým návodem na jeho stavbu budete mít v krátké době krásný a bezpečný hrací prostor pro Vaše děti.

Jako geometrickou základnu lze zvolit čtverec nebo obdélník. Pro stěny doporučujeme použít dřevěné palubky nebo desky, které jsou stabilní a odolné vůči povětrnostním vlivům. Pro zastřešení můžete využít speciální střešní fólii nebo eternitové desky.

Stavba začíná vybudováním základové desky z betonových desek, následuje postavení stěn                    a zastřešení. Během stavby je klíčové věnovat pozornost bezpečnosti – stěny je třeba upevnit pomocí šroubů a hmoždinek, aby byly stabilní a odolné vůči pohybu i silnějšímu větru.

Po dokončení stavby můžete exteriér domečku ozdobit různými doplňky, například dekorativními květináči, lavičkami nebo chytrými úložnými prostory na dětské náčiní. Interiér lze vybavit stolem            a židlemi nebo pohodlnými sedacími vaky pro odpočinek a relaxaci.

 

1 Plánování a příprava plochy

Nejprve si pečlivě promyslete, jak velký domeček chcete postavit a kde ho umístíte.                                   Následně si ujasněte, jakým způsobem budete dům upevňovat, a zjistěte, zda není nutné připravit speciální podklad. Poté odstraňte trávu a další rostliny, které by mohly způsobit problémy.

2 Stavba podlahy

Pro stavbu podlahy zkombinujte fošny a trámy podle Vašich rozměrů a poměrů na zvolené ploše.          Po dokončení této fáze bude podlaha stabilní a připravená pro montáž stěn.

 

3 Stavba stěn

Upevněte dřevěné fošny a latě tak, abyste vytvořili konstrukci pro stěny domečku. Použijte kvalitní spojovací prvky, aby byl domeček stabilní a pevný.

 

4 Stavba střechy

Pro stavbu střechy použijte dřevěné trámy a latě. Upevněte je a vytvořte konstrukci pro střešní krytinu. Poté nasaďte krytinu na střechu.

 

5 Dokončení a úpravy

Pokud je konstrukce domečku hotova, zbývá ji upravit a dokončit. Natřete dům barvou nebo lazurou na dřevo a přidejte výzdobu.

 

Jaké nástroje a materiály budete potřebovat?

Pro stavbu zahradního dětského domečku budete potřebovat dřevěné trámy, prkna, šrouby, nýtovací pistoli, kladivo, pily, vrtačku, šroubovák a další základní nástroje.

 

Kde by měl domeček stát?

Zvolte pro domeček rovnou plochu v zahradě, na které se mu bude dobře stavět a na které nebudou překážky. Doporučuje se také umístit ho na místo, kde bude chráněn před větrem.

 

Je nutné stavbu nějakým způsobem zabezpečit?

Pro zvýšení stability stavby a bezpečnosti dětí je vhodné domeček ukotvit pomocí kotvících šroubů do země. Také je vhodné zvážit použití dřevěných hranolů, které mohou sloužit jako zábradlí na schodech nebo kolem vyvýšeného podlaží.

Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.