šablona_titulní_foto

BARVY SVĚTLA

Jak pracovat v domácnosti s barvou světla

Barva světla, zvaná také teplota chromatičnosti, by měla být vybírána s ohledem na účel, pro který budeme světlo využívat. Zároveň je nutné mít na paměti, že barevná teplota ovlivňuje celkový vzhled místnosti a vnímání barev nábytku a doplňků. Obecně platí, že teplé spektrum je vhodné pro relaxaci, zatímco studené barvy jsou ideální pro práci a část dne, kdy je potřeba být produktivní.

Teplá bílá pro Relaxaci

Hodnoty mezi 2 700 K – 3 500 K. (Kelvin (K) je jednotka teploty, indikující termodynamickou teplotu). Má příjemný žlutý až oranžový nádech, připomínající oheň nebo východ slunce. Navozuje pocit pohody a uvolněné atmosféry.  Je vhodná do místností, kde chceme relaxovat (ložnice, obývací pokoj). Naopak není vhodná pro práci a četbu. Skvěle vynikne v interiéru s odstíny červené a oranžové.

Neutrální bílá pro práci

Hodnoty mezi 4 500 K– 6 500 K. Odstín podobný dennímu světlu, který podporuje aktivitu                        a soustředění. Je vhodný do pracoven, kanceláří, kuchyní a místností s nedostatkem přirozeného světla. Studenější odstíny působí čistě a moderně.

Studená bílá pro aktivitu

Hodnoty mezi 6 500 K– 9 000 K. Odstín připomínající zataženou oblohu s modravým nádechem. Podporuje soustředění, je ideální pro kanceláře, tmavé místností, komerčních prostory a prostředí vyžadující maximální jas.

Obyvatelé střední a severní Evropy preferují teplé bílé světlo, zatímco v jižních státech je populární studenější bílá. V ČR patří mezi nejprodávanější LED žárovky s teplým odstínem.

Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.