šablona_titulní_foto

BARVA V INTERIÉRU

Barva v interiéru

Volba barev pro stěny ve Vašem bytě může výrazně ovlivnit nejen celkový vzhled a styl prostoru,              ale i Vaši vlastní náladu. Proto je důležité věnovat pozornost barvám při plánování celkové estetiky bytu. Při výběru barev byste měli zohlednit nejen to, jak mohou ovlivnit atmosféru jednotlivých místností, ale také jejich funkční účel a harmonii s ostatními barvami v interiéru a nábytkem. Pokud nemáte jistotu ohledně výběru barev do bytu, je možné se poradit s profesionály specializujícími se na design interiéru.

 

Teplota barev

Podle teploty se barvy a odstíny dělí na studené a teplé. Teplé barvy zahrnují červenou, žlutou, oranžovou a krémovou, zatímco studené zahrnují modrou, zelenou a odstíny fialové a šedé. Studené barvy uklidňují a dodávají pocit chladu, zatímco teplé povzbuzují a zahřívají. Při výběru barev do místnosti je důležité sladit je s funkcí daného prostoru.

 

Sytost barev

Sytost barvy a odstínu může ovlivnit celkový vizuální dojem místnosti. Příliš syté barvy mohou působit rušivě, zejména v delším pobytu v místnosti.

 

Světlost

Světlost barvy a odstínu by měla být přizpůsobena světelným podmínkám a velikosti místnosti. Správně zvolená světlost barvy může opticky změnit dojem velikosti místnosti. Světlé odstíny mohou opticky zvětšit malé místnosti, zatímco tmavší odstíny mohou zútulnit rozlehlé prostory.

 

Obývací pokoj: Světlé odstíny vytvářejí vzdušný prostor, zatímco tmavší odstíny přidávají útulnost. Vhodné barvy zahrnují bílou, světlou zelenou, levandulovou a šedobéžovou.

Ložnice: Pro odpočinkovou místnost jsou vhodné umírněné tóny příjemných barev, jako zelená, modrá, písková nebo vínová.

Kuchyně: Barvy lze volit prakticky libovolné, přičemž populární volbou bývají žlutá, broskvová a hnědá.

Koupelna: Pro malé prostory, což koupelny často bývají, jsou vhodné světlé odstíny, například bílá, liliová nebo modrá,.

Dětský pokoj: Bílá s doplňky barevných prvků může vypadat efektně. Vhodné barvy zahrnují modrou, růžovou, bílou a zelenou.

Výběr barev by měl brát v úvahu také nábytek a dekorace v místnosti a je dobré sladit je                              s nejvýraznějším prvkem v prostoru. Může být také užitečné vybrat nábytek a dekorace před volbou barev stěn.

Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.