arbor-g9a92d483c_1920

Chystáte se stavět na zahradě? Už nemusíte betonovat!

Při stavbě chat, zahradních domků, pergol a podobných drobných staveb na zahradách jsme byli zvyklí položit nejprve základní desku, a teprve pak pokračovat dále. Dnes si již můžete ušetřit čas a peníze s betonováním a díky vrtání do hlíny zvládnete položit základy za odpoledne. Vrtání do hlíny? No jasně, pomocí zemních vrutů.

Práci se zemními vruty zvládne každý

Na spoustě zahrad navíc máte možnost stavět pouze bez pevných základů. A přesně pro tento případ se hodí zemní vruty. Na ně totiž připevníte dřevěné trámy a můžete vesele stavět dál klidně obytnou zahradní chatu. V čem jsou zemní vruty tak dobré a oblíbené a na co všechno se hodí? Pojďme si to společně projet.

Zemní vruty můžete vrtat téměř do všech povrchů, do hlíny, kamene, dřeva, betonu a dalších. Ve všech zmíněných površích pevně drží, nevedou vlhkost a odolávají tlaku. Také nezatěžují životní prostředí a navíc je můžete kdykoliv použít znovu a znovu. Kam však umístění vrutů nedoporučujeme, je příliš měkká půda jako bažiny.

Jejich použití je velmi jednoduché a rychlé, montáž bez problému zvládnou i ženy. Navíc je můžete ihned zatížit, nemusíte tak čekat jako v případě schnutí betonu při stavbě základové desky. Montáž můžete provádět i v zimě nebo mírném dešti.

Se zemními vruty postavíte, co vás napadne

Jednou z největších výhod zemních vrutů je ta, že díky nim postavíte bez nutnosti pevných základů opravdu cokoliv, co vás napadne:
přístřešky a pergoly
• terasu
• plot
• sušák na prádlo
• slunečník
• dětské hřiště a houpačky
• poštovní schránku
• budku pro ptáky
• psí boudu
• zahradní domek nebo chatu
• s většími speciálními vruty i celé dřevostavby domů
Vidíte, že využití zemních vrutů je opravdu široké. Pojďme se ale podívat na to, jak zemní vruty fungují.

Jak fungují zemní vruty?

A jak na to? Jak jsme již zmínili, je to velmi jednoduché. Postačí vám k tomu roxor, který bývá součástí dodávky vrutů. Ten jednoduše provléknete otvory v horní části vrutu, a poté točíte po směru hodinových ručiček. Vrut se tak jednoduše zavrtává do země. V případě tvrdších povrchů si můžete díru předvrtat či předtlouci kolíkem. Budete tak mít zároveň jistotu, že vrut zavrtáte rovně. Při zavrtávání můžete použít i kloubovou vodováhu, díky které budete mít naprostou jistotu.

Druhou možností, jak umístit vrut do země je použití vrtacího kříže, který si zpravidla můžete i zapůjčit. Montáž pomocí vrtacího kříže je snadnější než při použití roxoru. Vyplatí se vám v případě vrtání více vrutů.

V případě použití větších vrutů například při stavbě dřevostavby pak používají firmy speciální stroje, se kterými vrtání zvládnou během chvíle. V každém případě montáž zemních vrutů zabere zlomek času co příprava základové desky.

Sečteno podtrženo

Použití zemních vrutů má na rozdíl od betonových základů v případě menších staveb mnoho výhod. Pojďme si je shrnout.
snadná montáž – jednoduchá montáž, kterou zvládnou bez problému i ženy
rychlá montáž – zvládnete během odpoledne
okamžité zatížení – žádné čekání jako v případě schnutí základové desky
široké využití – od plotu přes terasu až po zahradní domky
vysoká odolnost – pozinkované vruty vydrží řadu let
nenarušení vzhledu zahrady – většina vrutu je ukryta v zemi
opakovatelnost použití – ten samý vrut můžete ze země vyjmout a použít znovu
jednoduché přemístění – spletli jste se? Jednoduše vyjměte vrut a vyvrtejte jinde
 
Potřebujete pomoct? Zeptejte se našich pracovníků v prodejnách M.A.T. – rádi Vám poradí.
Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.