Drilling hole in ceramic tiles on the wall of bathroom. Close up view

Jak vrtat do skla a dlaždiček?

Provádíte zimní rekonstrukci či úpravy v bytě? Pak se možná chystáte třeba na vrtání v koupelně nebo v kuchyni. Jak vrtat do dlaždiček, případně do skla, když vám vrtání děr nevychází do spár? Přece nechcete dlaždičky ani sklo poškodit. Přečtěte si náš návod, co všechno budete potřebovat a jak byste měli při vrtání postupovat.

Jak vrtat do dlaždiček

Měl-li někdo z vás už čest vrtat do dlaždiček, jistě nám potvrdíte, že nejde o jednoduchou práci. Keramické dlaždičky patří mezi velmi křehký materiál, a při vrtání tak hrozí jejich prasknutí. Ale co s tím? Hrubou sílu nechte stranou. Základem jsou správné pomůcky, pak už to půjde skoro samo.

Prvním velkým pomocníkem vám bude vhodný vrták. Doporučujeme vám zvolit diamantový vrták, který dokáže provrtat velmi tvrdé a zároveň křehké materiály bez jejich popraskání. Vrtačka bude dle vás jistě základ. Vy ale budete potřebovat vrtačku, kde si budete moct nastavit nízké otáčky. Vrtání do dlaždiček při vysokých otáčkách by mohlo opět dlažbu narušit. Teď už vám nic nebrání jít na věc.

  1. Vyznačte si bod, kde budete vrtat. Fixou si vyznačte tečku, kde chcete vyvrtat díru. Následně vezměte nějaký ostrý, respektive špičatý předmět (hřebík, důlčík) a udělejte pomocí kladívka do vyznačeného bodu jemnou dírku. Díky tomu vám nebude při vrtání vrták sklouzávat po dlažbě, a vy tak vyvrtáte díru přesně tam, kde potřebujete, a navíc předejdete škrábancům.
  2. Nastavte vrtačku. Máte-li možnost regulovat otáčky na vrtačce, nastavte je na přibližně 600 otáček. Dejte pozor, nesmíte použít vrtačku s příklepem.
  3. A vrtejte! Začněte vrtat při nízkých otáčkách a průběžně chlaďte vrták. Jakmile se dostanete hlouběji, můžete otáčky zvýšit. Vidíte, že to bylo jednoduché. Stejně postupujte u všech děr do dlaždiček v koupelně či v kuchyni.
Jak vrtat do skla

Ještě jste neslyšeli o vrtání do skla? To se vám bude například hodit v případě, kdy budete muset vyměnit skleněnou výplň skříně, která vám praskla. Pokud neseženete předvrtané sklo, bude vyvrtání děr opět na vás.

Stejně jako u dlaždiček i u skla je nutné, abyste si předem označili bod, kde budete vrtat. Mějte na paměti, že sklo je křehčí materiál než keramika, a proto nesmíte vrtat příliš blízko okrajů, aby se vám sklo neulomilo. Dodržte minimální odstup 1 až 1,5 cm.

Sklo byste měli vrtat na pevném podkladu. Ideální bude pracovní stůl. Zároveň byste měli sklo přichytit k desce stolu svorkami, abyste při vrtání zamezili jeho pohnutí. Okolí vyznačeného bodu vyplňte vrstvou sklenářského tmele a dovnitř nalijte trochu obyčejného octa. Ten vám poslouží k chlazení vrtáku a zároveň zmírní odštěpování a vylétávání úlomků skla. Stejně jako u dlaždiček, vrtejte při nízkých otáčkách. Po vyvrtání díry očistěte otvor pomocí brusného papíru, případně pasty.

Jak dlouho vám to bude trvat a kolik to bude stát?

Manuálně zruční jedinci zvládnou otvor do dlaždičky či do skla do pěti minut. Dejte si však na čas a nespěchejte. Lepší delší vrtání než výměna prasklé dlaždičky či koupě nového skla.

Počítejme, že vrtačku máte vlastní, případně že si ji vypůjčíte. Kvůli několika otvorům se vám nejspíše nevyplatí kupovat novou vrtačku. Avšak je pravdou, že vrtačka se doma nikdy neztratí. Co ale budete určitě potřebovat, je diamantový vrták. Ten pořídíte už od 100 Kč. Záleží však na průměru vrtáku – čím větší průměr, tím dražší vrták.

Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.