Helix pomatia also Roman snail, Burgundy snail, edible snail or escargot, is a species of large, edible, air-breathing land snail, a terrestrial pulmonate gastropod mollusk in the family Helicidae.

Ochrana proti plžům

Jedni z největších nepřátel zahrádkářů a nejvýznamnějších škůdců rostlin jsou plži. Jejich počty se v deštivém a vlhkém počasí násobně zvyšují, protože tyto podmínky jim náramně vyhovují. Po zahrádce se nám prohání od Slimáčka polního, síťkovaného i Slimák největší, Plzák španělský a zahradní šneci s ulitou. Na rostlinách jim chutná snad všechno! A na úrodě se dokáží významně nemile podepsat. Poškozují klíčky, klíčící semena, okusují stonky lodyhy, plody, hlízy a nevynechají ani listy, do kterých vykusují podle chuti nepravidelné otvory. Jejich schopnost zlikvidovat celou rostlinu je neuvěřitelná. Jako stopu že vás navštívil jeden z těchto škůdců, identifikujte v případě, že na nebo v blízkosti rostlin naleznete zaschlý, perleťový sliz. Aktivní bývají nejvíce v noci.

Kdy, jak a čím ošetřovat?

Zahrádku pravidelně kontrolujte. Podle počasí začněte ošetřovat buď preventivně, nebo jakmile zaregistrujete výskyt škůdců, praxí osvědčeným Ferramolem (účinná látka obsažená ve složení se běžně vyskytuje v přírodě). Aplikujte ho na večer rovnoměrným rozhozem po ploše zahrady a záhonů; nedělejte hromádky! Jakmile Ferramol zmizí vsáknutím po dešti a nebo sežráním, ošetření zopakujte. Pro jistotu je lepší použit přípravek 2x za sebou. Ferramol slimákům a plzákům velice chutná; po konzumaci granulí si zalezou zpět do svých úkrytů, kde zahynou. Na záhonech po nich nezbyde ani stopy – další výhodou je, že v tomto případě použití netoxického posypu není nutné sbírat uhynulé jedince ani odstranit sliz jako je tomu u chemických přípravků.

Bonus pro Vás

Ferramolu se nemusíte bát – Pro domácí mazlíčky, lidi a životní prostředí je neškodný a v rostlinách nezanechá rezidua (zbytky účinné látky).

  • Je povolen v ekologickém zemědělství.
  • Výborně odolává dešti a vlhkosti.
Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.