akce web-2

Připravte se na zimu

Tento článek nabízí základní vychytávky, které by Vám neměly chybět, abyste vyzráli na blížící se zimu a mrazy.

Počasí je posledních pár let naprosto nevyzpytatelné a nikdy nevíme, co nám zima přinese, jestli plískanice a bahno nebo naopak mráz a přívaly sněhu. Ať už tak nebo tak, vždy je lepší být včas připraven na obojí a nenechat se zaskočit vrtochy přírody. Meteorologická zima sice začíná 
1. prosince, ale jak říkali v pranostikách naši předkové, svatý Martin přijíždí 11. listopadu na bílém koni, a tak je už před koncem podzimu čas připravit se na ranní námrazu a případnou sněhovou nadílku.

Jako první přichází začátkem zimy zpravidla ranní mrazíky, které dovedou potrápit především řidiče. Při ranním spěchu do práce nikoho nepotěší zjištění, že auto je pokryté ledem a po ruce není nic lepšího na škrábání, než plastová kartička z peněženky o velikosti kreditky. Včasný nákup speciálních škrabek tak může ušetřit hodně nervů. Na trhu je dnes široká škála různých škrabek, které nezatíží rozpočet a přitom jsou obrovským pomocníkem. Nabídka začíná u obyčejných škrabek z plastu, přes ty, které jsou opatřené gumou nebo navíc smetáčkem a čištění je ještě snazší, až po vychytané nástroje se škrabkou i smetáčkem a s teleskopickou výkyvnou rukojetí opatřenou protiskluzovými úchyty, díky které se dá kompletně očistit auto téměř jakékoliv velikosti. Zimomřiví řidiči si mohou pořídit sady do auta i s rukavicemi, milovníci hor užijí i lopatu do auta.

Námraze na chodníku se dá předejít včasným použitím posypové soli, a když zima postoupí a přece jen napadne vrstva sněhu, je třeba mít připravené nástroje na úklid. Základním pomocníkem jsou klasická hrabla, která se dnes už vyrábí například i v ergonomickém provedení, aby si uklízející šetřil záda, nebo mohou být vybavené kolečky, což odklízení významně usnadní. Nezapomíná se ani na malé děti, které rády pomáhají dospělým v jejich činnosti a rodiče jim mohou koupit malá hrabla nebo lopatky a do práce se zapojí celá rodina. Obyvatelům horských oblastí, kde leží sníh celou zimu a úklid je velmi náročný, se vyplatí investovat do elektrických lopat nebo sněhových fréz.

Sdílejte
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Používáme technologie, jako jsou cookies za účelem analýzy návštěvnosti, cílené reklamy a zajištění fungování stránek. Více o ochraně osobních údajů.